Vijfde is niet meer genoeg

Feyenoord-trainer Koeman heeft zijn doelstelling aangepast: eindigen bij de eerste vier.

Redacteur Voetbal

Doetinchem. Feyenoord-trainer Ronald Koeman prentte zijn spelersgroep vrijdag voor de training in dat de doelstelling voor dit seizoen is aangepast. De vijfde plaats is geen garantie meer voor directe plaatsing voor de Europa League. Want als Heracles Almelo de KNVB-beker wint in de finale tegen PSV, en/of PSV wordt landskampioen, is één plek hoger nodig voor het Europese startbewijs. Hoewel Heracles een van de weinige clubs is waarvoor nog nauwelijks wat op het spel staat in de eredivisie, heeft de ploeg met de overwinning van afgelopen donderdag op AZ in de halve finales van het KNVB-bekertoernooi dus grote invloed op de spanning in de topzes.

Feyenoord behield gisteren in Doetinchem zijn vijfde plaats, na een 3-0 overwinning op De Graafschap. Verleidelijk was te concluderen dat de ploeg uit Rotterdam had getoond toch van een ‘kleintje’ te kunnen winnen na een knappe overwinning op een topclub – FC Twente (2-0). Maar daarvoor was De Graafschap, nota bene op eigen veld, te zwak.

De sympathieke club uit de Achterhoek lijkt weinig opgeschoten met het vertrek van Andries Ulderink. Clubiconen Richard Roelofsen en Jan Vreman leken net als in de laatste wedstrijden voor een punt te willen spelen. De tactiek van slechts tegenhouden had ruim de helft van de wedstrijd tegen Feyenoord effect, maar schoot tekort toen de gasten besloten verder te spelen terwijl een speler van De Graafschap geblesseerd op het veld lag.

John Guidetti zette Feyenoord na zeventig minuten op voorsprong. Het was het eerste doelpunt in drie competitiewedstrijden voor de spits, over wie een Engelse krant dit weekend meldde dat hij definitief volgend seizoen terugkeert naar Manchester City. Technisch directeur Martin van Geel stelde in Doetinchem echter dat hij van niets wist.

Koeman wisselde Guidetti vijf minuten voor tijd, nadat de spits zijn tegenstander Jan-Paul Saeijs had geprobeerd te dollen. De verdediger reageerde met drie stevige ingrepen en werd niet teruggefloten door scheidsrechter Björn Kuipers. Koeman vond dat terecht. „Het was een rare actie. In een training kan zoiets, maar nu vond ik dat hij een tegenstander onnodig probeerde te kleineren.”

Saeijs, die volgend seizoen moet vertrekken bij De Graafschap, maakte geen ophef over het incident. „Ik vind hem een goede voetballer, maar trucjes hoeft hij bij mij niet te proberen. Daar kan ik helemaal niet tegen”, zei de robuuste verdediger, die in de catacomben van De Vijverberg vrede sloot met de Zweedse tiener.

Feyenoord behaalde via Ruben Schaken en de opgeleefde Sekou Cissé alsnog een ruime overwinning. Glimlachend liet Koeman het kampioensgezang van de meegekomen aanhang over zich komen. „Laat de supporters maar trots zijn en feestvieren. Ze hebben de laatste jaren voldoende leed meegemaakt. Maar ik blijf met beide benen op de grond.”

Toch besefte ook Koeman dat voor Feyenoord meer te halen is in een competitie waarin wekelijks titelkandidaten in onderlinge wedstrijden punten verspelen. De ploeg uit Rotterdam treft van de topzes nog slechts koploper AZ en SC Heerenveen, in de laatste speelronde. Koeman: „We willen het maximale, maar ik hoop vooral dat we ons kwalificeren voor de Europa League.”

Tegenover de tevredenheid van Koeman stonden de zorgen van De Graafschap-verdediger Saeijs. „Feyenoord was beter, maar wij moeten ook slimmer worden. Wij schieten de bal netjes uit op het moment dat een tegenstander op de grond ligt. Andersom scoort Feyenoord in de omschakeling, terwijl wij een blessure hebben. Nu houden we zeventig minuten stand, maar dat moeten er negentig zijn. De Graafschap moet zich echt handhaven.”