Vakbond geeft werkgevers schoonmaakbranche nog een week

FNV Bondgenoten geeft de werkgevers in de schoonmaakbranche nog een week de tijd om tot een nieuwe cao te komen. Tussen de bonden en werkgeversorganisatie OSB wordt nog informeel overlegd. “Maar er is nog geen oplossing in zicht”, zegt bondsbestuurder Ron Meyer.

Twitter avatar MeyerRon Ron Meyer Maandag. Hom of kuit-dag. Duizenden #schoonmakers bijeen. Exact 12 weken in staking. Westergasfabriek. #deFINALE

Het vandaag gestelde ultimatum loopt 3 april af. De schoonmakers gaan deze week hun twaalfde stakingsweek in.

‘Schoonmakers staan al weken in blote bips’

“Ze staan al weken in hun spreekwoordelijke blote bips. Als ze niet willen dat de broek van de hele sector afzakt, hebben ze nog maximaal 1 week om onze bretels te accepteren. Daarna wenden wij ons rechtstreeks tot NS, Schiphol, UWV en al die andere opdrachtgevers.” - Meyer

Mochten de partijen er voor die dag niet uitkomen, dan gaat FNV Bondgenoten per opdrachtgever in de branche een cao afspreken.

‘Kost veel tijd, per bedrijf iets af te spreken’

Meyer:

“Verschillende opdrachtgevers hebben aan ons aangegeven de prijsstijgingen die gepaard gaan met onze eisen te willen betalen. Het kost echter veel tijd, per bedrijf iets afspreken.”

Als er geen branchebrede cao komt, heeft dat negatieve consequenties voor de schoonmaakbranche. Zo kunnen de arbeidsvoorwaarden dan niet algemeen verbindend worden verklaard door het ministerie van Sociale Zaken, wat vrij spel geeft aan malafide schoonmaakbedrijven.

Ongeveer drieduizend bij de FNV aangesloten schoonmakers staken sinds begin dit jaar voor een beter cao. Zij willen beter betaald worden, doorbetaald worden bij ziekte en meer respect voor hun werk.

Bouwvakkers bereiken akkoord

CNV Vakmensen heeft dit weekend een cao-akkoord bereikt voor de 150.000 werknemers in de bouwnijverheid. Onderhandelaar Gijs Lokhorst van CNV is tevreden over het resultaat, waar negen onderhandelingsronden voor nodig waren.

“We hebben een aantal verslechteringen, bijvoorbeeld over het werken op zaterdag, kunnen tegenhouden. En we hebben stevige afspraken gemaakt over een betere naleving van de cao. Dat is mooi. Tegelijkertijd: in een periode waarin dagelijks werknemers op straat belanden, past geen jubelstemming.”