Uitgelicht

Film

Edge of Darkness (Martin Campbell, 2010, GB/VS). Filmversie van gelijknamige BBC-serie uit 1985, geregisseerd door Martin Campbell, die ook de Bondfilms GoldenEye en Casino Royale deed. Rechttoe-rechtaan actiefilm over complot in de wapenindustrie. Als zijn dochter voor zijn ogen wordt vermoord, transformeert Mel Gibson tot een engel der wrake, net als in Lethal Weapon. Zoals hij bitse oneliners uitspreekt, doet prettig vertrouwd aan.SBS6, 20.30-23.10u.

Flicka (Michael Mayer, 2006, VS/GB). Derde verfilming van de roman My friend Flicka van Mary O’Hara uit 1941, met deze keer geen jongen als protagonist. Logisch, want het verhaal is de droom van elk paardenmeisje. Alison Lohman is hier de wel wat erg oude tiener die een wilde mustang vindt waar ze van haar vader (countryzanger Tim McGraw) niet op mag rijden omdat ze terug moet naar kostschool en bovendien een meisje is. Maar stijfkopje houdt natuurlijk vol. RTL8, 20.30-22.30u.

La dame aux camélias (Mauro Bolognini, 1980, I/F). Tweeëntwintigste verfilming van het leven van Alexandre Dumas’ geliefde heldin Alphonsine Plessis is rijk gestoffeerde kostuumfilm met Isabelle Huppert als de courtisane die op haar drieëntwintigste aan tbc bezwijkt. TV5, 23.55-01.45u.

Freunde (Martin Eigler, 2000, Duitsland). Melancholiek regiedebuut van martin Eigler is stadsdrama waarin een politieman een oude vriend, een mogelijke drugshandelaar, in bescherming neemt. Bejubeld spel van Benno Fürmann, Erdal Yildiz en Christiane Paul. ZDF, 0.25-02.05u.

Informatief

Tegenlicht: Back to the square. Wat hebben de offers op het Tahrirplein aan het begin van 2011 opgeleverd? Nog niet zoveel, blijkt uit de verhalen van vijf betrokken Egyptenaren, ongeveer een half jaar na de revolutie. De politie gedraagt zich erger dan ooit: mensen worden volgens mensenrechtenadvocaten aan de lopende band geïntimideerd en ten onrechte gearresteerd, bloggers zitten maandenlang vast en op het Tahrirplein wordt nog altijd geprotesteerd. Maar het oog van de wereld kijkt intussen naar andere plekken. Ned.2, 21.00-22.00u.

Panorama: Murdoch’s TV Pirates. Terwijl Rupert Murdoch nog steeds verwikkeld is in onderzoek naar illegale afluisterpraktijken en omkoping van politieambtenaren door zijn Britse schandaalbladen, belooft Panorama vanavond onthullingen over illegale praktijken bij de betaaltelevisietak van Murdochs bedrijf News Corporation. Voormalige hoge politieofficieren zouden een rol gespeeld hebben bij het ronselen van mensen die de wet moesten overtreden, ten nadele van Murdochs concurrent. BBC 1, 21.30-22.00u.

Die Story im Ersten: Propaganda, Hass, Mord. Documentaire over dertig jaar bloedige neonaziterreur in Duitsland. Dertien doden bij bomaanslag Oktoberfest, 1980. Twee maanden later de eerste antisemitische moord sinds WO II: het echtpaar Lewi wordt doodgeschoten, een paar dagen nadat in Hamburg twee Vietnamezen bij een aanslag met een brandbom het leven verliezen. Na de Wende verenigen ook de rechts-radicalen uit oost en west zich en gaan ondergronds. Politiek en justitie onderschatten het gevaar, tot vorig jaar opeens blijkt dat een al dertien jaar ondergedoken levend trio verantwoordelijk is voor tien racistische moorden. ARD, 22.45-23.30u.

De bezem door de Wallen: schone ramen. Deel twee van drieluik van Frans Bromet over de Amsterdamse hoerenbuurt. Vandaag onder meer over de vraag of het sluiten van peeskamers helpt bij het bestrijden van vrouwenhandel. Ned.2, 22.55-23.55u.

Tyson. Portret waarin cineast James Toback samen met oud-profbokser Mike Tyson (1966) terugkijkt op zijn leven in en buiten de ring. Canvas, 23.40-01.10u.

Amusement

L’homme aux cercles bleus. Televisiethriller naar een boek van Fred Vargas. Sinds een paar maanden worden blauwe cirkels getekend op de trottoirs van Parijs. In het midden: zomaar een voorwerp. Een geheimzinnige zin begeleidt dit ritueel en intrigeert journalisten en psychiaters. Commissaris Adamsberg is ongerust. En met recht: al gauw ligt er een lijk in een cirkel. Met Jean-Hugues Anglade (Adamsberg), Charlotte Rampling (Mathilde Forestier) en Jean-Pierre Léaud (Le Nermord). Nederlands ondertiteld. TV5, 18.35-20.10u.

Watson & Oliver. Laatste aflevering van serie met komische sketches door Lorna Watson en Ingrid Oliver. BBC 2, 23.00-23.30u.

One Night. Eerste van vierdelige dramaserie over vier gewone mensen wier lotsbestemming met elkaar verbonden is door een op het eerste gezicht onbenullig voorval. Deel 1: Ted denkt dat hij het slachtoffer van represailles is nadat hij een tienermeisje op haar nummer heeft gezet. BBC 1, 23.35-00.35u.