Twijfel bij corporaties over huurverhoging van Spies

Minister Spies wil ‘scheefwonen’ tegengaan door de huur te verhogen van huurders met een hoog inkomen.

Rotterdam. Minstens een op de zes woningcorporaties is niet van plan de huur van rijkere huurders te verhogen. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) wil ‘scheefwonen’ tegengaan door de huur te verhogen van meer gefortuneerde huurders.

De woningcorporaties vrezen dat de maatregel slecht uitpakt voor gezinnen en ondernemers. Zo wordt bij de berekening van het jaarsalaris het inkomen van het hele gezin meegeteld, en dus ook van inwonende kinderen met een baan. Ondernemers met een wisselend inkomen kunnen ook de dupe worden van de maatregel.

Een op de drie corporaties moet nog besluiten of de huurverhoging voor huurders met een inkomen van meer dan 43 duizend euro wordt opgelegd. Zestien procent van de huurders behoort tot die groep.

Bovenop de gebruikelijke jaarlijkse huurverhoging van 2,3 procent mogen corporaties de huren met maximaal vijf procent verhogen. Voor een woning van zeshonderd euro betekent dat een maandelijkse verhoging van dertig euro.

Uit het onderzoek van de NOS blijkt ook dat de helft van de corporaties dit jaar wel de huren verhoogt voor rijkere huurders. Ze doen dat volgens de NOS vooral omdat de overheid ze in 2014 een heffing oplegt. De Kamer moet nog met de maatregel instemmen. Novum