'Toure is nog steeds de president van Mali'

De internationale gemeenschap heeft de staatsgreep in het land scherp veroordeeld.

Frankrijk beschouwt Amadou Toumani Toure nog steeds als president van Mali, ondanks de coup van afgelopen woensdag waarbij kolonel Amadou Sanogo de macht greep. De Franse minister van Ontwikkelingshulp Henri de Raincourt roept in een verklaring Sanago op om de Malinese grondwet te accepteren en de macht uit handen te geven.

Mali werd vrijdag tijdelijk geschorst als lid van de Afrikaanse Unie. De internationale gemeenschap heeft de staatsgreep in het land, die in de nacht van woensdag op donderdag plaatsvond, scherp veroordeeld. Mali, dat tot deze week geregeerd werd door president Amadou Toumani Touré, gold jarenlang als een stabiel en democratisch land.

In een reactie op de coup in Mali is een groep van veertien hoge regeringsfunctionarissen, die gevangen gehouden wordt door de junta, collectief in hongerstaking gegaan. Volgens Tiegoum Boubeye Maiga, broer van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Soumeylou Boubeye Maiga, bevinden zich onder de groep de burgemeester van Bamako en de voormalige premier Modibo Sidibe.

De coupplegers hebben de regering omvergeworpen omdat ze ontevreden zijn over de manier waarop de opstand van Toearegrebellen in het noorden werd aangepakt. Ze hebben de grondwet opgeschort, een avondklok ingesteld en ministers gearresteerd. NRC