Total ontruimt boorplatform in Noordzee vanwege gaslek

Het Total Elgin-Franklin platform in de Noordzee werd vandaag geëvacueerd vanwege een groot gaslek.
Het Total Elgin-Franklin platform in de Noordzee werd vandaag geëvacueerd vanwege een groot gaslek. Foto AFP / Antoine Agasse

Oliemaatschappij Total heeft vandaag vanwege een gaslek de medewerkers van het boorplatform Elgin Franklin in de Noordzee geëvacueerd. Volgens ooggetuigen is de gaswolk rond het lek op zo’n tien kilometer afstand goed zichtbaar.

De productie op het booreiland is stilgelegd, meldt persbureau AP. In totaal zijn 238 werknemers van het booreiland gehaald. De oorzaak van het lek is nog onbekend.

Het gaslek op het platform, dat zo’n 240 kilometer ten oosten van de Schotse stad Aberdeen ligt, ontstond gisteren. Volgens woordvoerder Jake Molloy van de vakbond voor platformmedewerkers zou de wolk het resultaat zijn van mislukte pogingen om een lek te dichten. Het probleem zou al langer op het platform spelen. “Een paar weken geleden werd al besloten de gasbron dicht te gooien”, vertelt Molloy.

Technici laten weten dat er een nieuw gat geboord moet worden in de zeebodem om de druk op het lek te verlichten zodat noodteams toegang kunnen krijgen tot de Elgin Franklin om de schade te repareren. De problemen kunnen volgens Molloy mogelijk nog maanden duren en zal er een grote hoeveelheid gas naar buiten lekken.

De Elgin Franklin bevindt zich echter in water met een diepte van 93 meter, wat het boren van een extra gat enigszins eenvoudig maakt. Bij de olieramp in de Golf van Mexico was de diepte tot het lek meer dan 1.500 meter diep.