The Thomas Beale Cipher: korte film over eeuwenoud geheimschrift

Beale

Ergens op aarde ligt een schat met een waarde van 63 miljoen dollar. Om te weten waar precies, moet je de code van Thomas Jefferson Beale, de ‘Beale ciphers’, kraken. Tenminste, dat is het verhaal dat sinds 1885 de ronde doet. En het is het uitgangspunt van deze vernuftig gemaakte korte film.

De legende, afkomstig van een pamflet uit 1885 getiteld The Beale Papers, gaat als volgt. Thomas Jefferson Beale begroef in 1818 ergens in Bedford County, in de Amerikaanse staat Virginia, een schat. Hij liet in 1822 een kistje achter bij een herbergier voordat hij met een groep avonturiers op ontdekkingsreis ging. ‘Niet openen’, zei Beale, ‘behalve als ik of een van mijn kompanen over tien jaar nog niet terug ben’. De herbergier wachtte ruim twintig jaar en opende toen het kistje. Hij vond drie aparte geheimschriften, maar kon ze niet ontcijferen.

De herbergier droeg het kistje en het bijbehorende verhaal toen over aan een vriend, die er wel verder mee kwam. Het geheimschrift over wat de schat precies behelst kon hij ontrafelen met behulp van de tekst van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. De andere twee niet.

De vriend publiceerde zijn bevindingen in de eerder genoemde Beale Papers. Of Beale, de herbergier en de vriend ooit bestonden, is nooit opgehelderd. Hetzelfde geldt voor de schat, al weerhield dat er velen niet van om toch in Bedford County een schop de aarde in te steken op zoek naar het glimmende geluk.

The Thomas Beale Cipher is een korte film van een van de mensen achter de website Short Of The Week. Hij werd in 2010 afgerond en tourde sindsdien langs filmfestivals. Nu vonden de makers het tijd ‘m online te zetten. In de film is een professor erachter gekomen hoe hij de papieren van Beale kan ontcijferen, maar dat leidt ertoe dat anderen hem op de hielen zitten.

En dat is nog niet alles. Ze willen niet alleen de hoofdpersoon, maar ook de kijker aan het puzzelen zetten. In de ruim tien minuten die de film duurt zitten zestien aanwijzingen verborgen die meer vertellen over ‘de geheimen van de personages’. Acht zijn gemakkelijk te vinden (er staat bijvoorbeeld eenmaal het cijfer ‘12’ op het behang), zes zijn redelijk moeilijk en vereisen encryptievaardigheden en voor twee aanwijzingen heb je ‘een geniaal brein’ nodig.

    • Peter Zantingh