Suu Kyi breekt campagne af op advies artsen

De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft haar campagne voor de tussentijdse parlementsverkiezingen van komende zondag wegens gezondheidsproblemen opgeschort.

De 66-jarige Nobelprijswinnares werd zaterdag onwel tijdens een campagnebezoek aan Mergui in het zuiden van het land. Ze moest overgeven en kreeg sondevoeding toegediend. Desondanks sprak ze een menigte van zo'n 10.000 mensen gisteren nog wel kort toe. Haar artsen hebben haar rust voorgeschreven. Het was de tweede keer binnen drie weken dat Suu Kyi onwel werd.

Aangenomen wordt dat Aung San Suu Kyi vooral oververmoeid is. Ze heeft de afgelopen weken duizenden kilometers afgelegd omdat ze alle 48 districten wilde bezoeken, waarvoor er verkiezingen zouden worden gehouden. Ook Suu Kyi zelf is kandidaat voor haar partij, de Nationale Liga voor Democratie, in een district even buiten de voormalige hoofdsad Rangoon. Het is voor het eerst in 22 jaar dat de NLD meedoet aan verkiezingen.

Suu Kyi's gezondheidstoestand baart velen in Birma zorgen, omdat er algemeen vanuit wordt gegaan dat er een belangrijke rol voor haar zal zijn weggelegd bij de voortzetting van de politieke en economische hervormingen die door de regering van president Thein Sein zijn ingezet. Ook de president zelf, die eveneens 66 jaar oud is, verkeert niet in blakende gezondheid. Hij lijdt aan een hartkwaal en heeft een pacemaker.

De Birmese autoriteiten hebben intussen om veiligheidsredenen besloten de verkiezingen in drie districten in de noordelijke provincie Kachin uit te stellen. Kachin wordt nog steeds geteisterd door gewapende confrontaties tussen regeringstroepen en opstandelingen van de etnische minderheid van de Kachin. Veel Kachin hadden zich verheugd op de mogelijkheid eigen vertegenwoordigers in het parlement te kiezen. Ook de NLD sprak van een „verrassende en teleurstellende” ontwikkeling. In twee van de drie betrokken districten was Suu Kyi onlangs zelf nog op bezoek geweest. (AP, Reuters, AFP)