Strauss-Kahn formeel beschuldigd van pooierschap in prostituee-affaire

Caption: Former International Monetary Fund chief Dominique Strauss-Kahn, partially visible at center, leaves a court after being questioned in a probe into a suspected prostitution ring in Lille, northern France, Monday, March 26, 2012. Investigating judges are deciding whether to file preliminary charges against him. (AP Photo/Michel Spingler)
Caption: Former International Monetary Fund chief Dominique Strauss-Kahn, partially visible at center, leaves a court after being questioned in a probe into a suspected prostitution ring in Lille, northern France, Monday, March 26, 2012. Investigating judges are deciding whether to file preliminary charges against him. (AP Photo/Michel Spingler) Dominique Strauss-Kahn (achter) verlaat de rechtbank in Lille, hij werd hier formeel in beschuldiging gesteld van onder andere medeplichtigheid aan pooierschap. Foto AP / Michel Spingler

Voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn is formeel in staat van beschuldiging gesteld van “medeplichtigheid van pooierschap in een georganiseerde bende” in de veelbesproken prostituee-affaire in Frankrijk.

DSK zou betrokken zijn geweest bij het organiseren van orgieën met prostituees in hotels in Frankrijk en België, meldt persbureau AFP. Volgens zijn advocaat Richard Malka is zijn cliënt “onschuldig” en heeft de voormalige IMF-chef nooit geweten dat de vrouwen waarmee hij in deze zaak in aanraking kwam “prostituees” waren.

DSK staat onder gerechtelijk toezicht

Vorig jaar bood Strauss-Kahn zelf aan om als getuige deel te nemen aan het onderzoek naar de zogenaamde ‘Carlton-affaire’, vernoemd naar een luxueus hotel in Lille waar de praktijken plaats zouden hebben gevonden. Vanavond was de oud-topman aanwezig bij een hoorzitting in Lille over de zaak.

Eerder werd DSK ook al in staat van beschuldiging gesteld in deze zaak maar toen waren de aanklachten nog niet concreet, vertelt onze correspondent in Parijs Dirk Vandenberghe. Nu wel, Vandenberghe:

“Dit keer zijn de aanklachten tegen Strauss-Kahn concreet: medeplichtigheid van pooierschap in een georganiseerde bende. Hij staat nu ook onder gerechtelijk toezicht, hij mag het land niet zomaar verlaten. Vanavond werd DSK na het betalen van 100.000 euro borg vrijgelaten. Volgens een analist betekent de formele in beschuldigingstelling van Strauss-Kahn dat er zware bewijzen zijn in deze zaak.”

Affaire met hotelmedewerkster kostte hem zijn IMF-baan

DSK kwam vorig jaar mei in het nieuws omdat hij door een kamermeisje in New York werd beschuldigd van verkrachting. Die zaak werd uiteindelijk door het Openbaar Ministerie in New York afgeblazen omdat er twijfels waren over de verklaringen van de vrouw. Door alle commotie had Strauss-Kahn zijn positie bij het IMF inmiddels neergelegd.

Ook de aanranding in 2003 waarvan een Franse schrijfster hem beschuldigde, leidde niet tot vervolging. Strauss-Kahn bekende, maar de openbare aanklager in Parijs liet de zaak vallen omdat de strafbare feiten verjaard waren.

‘Net sluit zich om DSK’

Woensdag moet DSK zich ook verantwoorden voor een rechtbank in New York in de civiele zaak aangespannen door het kamermeisje. Vandenberghe vertelt dat de hoorzitting in Lille eigenlijk voor die dag gepland was, maar naar voren geschoven werd. Vandenberghe:

“Misschien om er zeker van te zijn dat DSK terugkomt uit New York. Ondanks het gerechtelijk toezicht zal hij waarschijnlijk wel naar de VS mogen vliegen. Maar ik krijg de indruk dat het net rond deze man begint te sluiten.”

Update 27 maart 2012: Aanklacht ‘misbruik van overheidsgelden vervallen
DSK werd eerst ook beschuldigd van “misbruik van overheidsgelden.” Die aanklacht is echter komen te vervallen, aldus NRC-correspondent Vandenberghe.

Die beschuldiging kwam voort uit de verdenking dat de prostituees zouden zijn betaald door aannemers, rechters en juridische medewerkers. De aannemers zouden dit gedaan hebben om overheidscontracten te krijgen, en DSK zou dat geweten hebben. Maar daarvoor hebben de speurders geen bewijzen gevonden.

De aanklacht “medeplichtigheid van pooierschap in een georganiseerde bende” blijft wel staan.