Stevige proloog bij topoverleg kernwapens in Seoul

Barack Obama en Dmitri Medvedev zouden na de top nog samen willen gaan zitten om te praten over het inperken van het aantal kernwapens in hun landen. Foto AP / Pablo Martinez Monsivais

Aan de vooravond van nucleair topoverleg in Zuid-Korea zijn links en rechts al flinke woorden gevallen. Het gastland zegt een Noord-Koreaanse raket neer te halen, China knijpt volgens Amerika een oogje dicht als het aankomt op dreiging vanuit Pyongyang en Barack Obama wil minder Russische kernwapens.

De Amerikaanse president was vanochtend ongewoon direct over zijn wens tot verdere ontmanteling van het eigen kernwapenarsenaal. Ook Rusland kan toe met minder, zei hij. Obama richtte zich vervolgens persoonlijk tot Noord-Korea om te zeggen dat het land zijn manieren moet veranderen.

“Zo doorgaan zal alleen maar leiden tot meer dromen die in duigen vallen en een nog geïsoleerdere positie. Het zou nu wel duidelijk mogen zijn dat uw provocaties en streven naar nucleaire wapens niet de veiligheid hebben geboden die u zoekt, maar deze juist ondermijnen.”

‘Spanning tussen Korea’s mag niet weer oplopen’

En Obama was nog niet klaar. Hij beschuldigde China ervan de andere kant op te kijken telkens wanneer Noord-Korea zich bedient van nucleaire provocaties. De Chinese president Hu Jintao zei vandaag dat hij hoopte dat de spanningen tussen beide Korea’s niet weer zouden oplopen.

Het Noorden zou van plan zijn een raket te lanceren tijdens de nucleaire top. Zuid-Korea dreigde deze vanochtend neer te halen als de raket in haar luchtruim terechtkomt. Aan boord zou een satelliet zijn.