Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Spies: corporaties niet verplicht tot huurverhoging voor scheefwoners

Woningcorporaties worden niet verplicht de huur voor scheefwoners te verhogen. “Ik ga ervan uit dat corporaties uit zichzelf gebruik maken van de mogelijkheid die wij bieden”, zei minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) vanochtend op Radio 1.

Woningcorporaties worden niet verplicht de huur voor scheefwoners te verhogen. “Ik ga ervan uit dat corporaties uit zichzelf gebruik maken van de mogelijkheid die wij bieden”, zei minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) vanochtend op Radio 1, zo meldt persbureau Novum.

Zij reageerde op een rondgang van de NOS. Daaruit bleek gisteren dat een op de zes woningcorporaties niet van plan is de huur voor huurders met een inkomen van meer dan 43 duizend euro extra te verhogen. Spies zei vooral te kijken naar de vijf op de zes corporaties die wel meewerken.

‘Corporaties kunnen beter maatwerk bieden als regering niets verplicht’

Door vanuit de regering niets te verplichten, kunnen corporaties volgens haar beter maatwerk bieden.

“In sommige gebieden heb je een grote wachtlijst voor mensen met een laag inkomen. Een corporatie zal de mogelijkheid om de huur te verhogen daar sneller gebruiken.”

Als verhuurders denken dat een huurverhoging in hun situatie geen oplossing is, moeten ze volgens de minister niet daartoe worden verplicht.

Bovenop de gebruikelijke jaarlijkse huurverhoging van 2,3 procent mogen corporaties de huren straks met maximaal vijf procent verhogen. De Kamer moet nog met deze maatregel instemmen.