Schippers: patiënt moet gaan betalen voor vrije keus

Vergoeding voor vrije keuzes kan nog wel, zegt Schippers, maar dan moet de patiënt een duurdere verzekering nemen. Foto NRC / Joyce van Belkom

Patiënten die zich willen laten behandelen door een arts of ziekenhuis die geen contract met hun verzekeraar heeft, moeten de rekening straks deels of helemaal zelf betalen. Verzekeraars moeten niet meer verplicht zijn tot een vergoeding als hun cliënten voor een behandeling elders kiezen, zegt minister van Volksgezondheid Edith Schippers in Trouw. Zij stuurt maandag een brief naar de Kamer.

Nu heeft iedereen recht op een redelijke vergoeding voor een behandeling bij een ziekenhuis dat geen contract heeft met de zorgverzekeraar. Dat ondermijnt het zorgstelsel, zegt Schippers in een interview in het ochtendblad.

De VVD-minister ontkent dat hiermee de vrije artsenkeuze voor patiënten op de tocht komt te staan. Wie keuzevrijheid wil, kan namelijk een duurdere verzekering nemen waarbij die vrijheid wordt geboden. “Bovendien kun je kiezen tussen verschillende zorgverzekeraars met verschillende zorgaanbieders”, zegt ze.

Wel moeten verzekeraars vóór het afsluiten van de polis duidelijk maken met welke zorgaanbieders contracten zijn gesloten. Op die manier kan iemand een zorgverzekeraar kiezen waarvan hij weet dat die de behandelingen van zijn favoriete ziekenhuis vergoedt.