Politiek slaapje

Brook Silva-Braga (L) and Gillian Andres rest while waiting in line outside the US Supreme Court March 25, 2012 in Washington, DC. The Supreme Court will hear arguments on Monday challenging the Constitutionality of the Obama Administration's health care reforms. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI AFP

Twee actievoerders deden gisteravond een dutje in de rij voor het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington. Ze wilden aanwezig zijn bij de hoorzitting over president Obama’s omstreden zorghervorming, die vandaag begint. De strijd om ‘Obamacare’ wordt door persbureau AP omschreven als een „monumentaal gevecht om de Amerikaanse gezondheidszorg, dat alle Amerikanen raakt, en hen sterk verdeelt”. De uitspraak van het Hof kan verregaande gevolgen hebben voor de presidentsverkiezingen in november.

De rechters beslissen in de drie dagen durende hoorzitting over de geldigheid van de grootste uitbreiding van het sociale vangenet in de Verenigde Staten in meer dan vier decennia. De negen rechters luisteren naar de bezwaren van de 26 Amerikaanse staten die vinden dat de zorgwet strijdig is met de grondwet. Als het Hof de zorgwet geheel of gedeeltelijk afwijst zou dat een gevoelige klap zijn voor Obama, die hoopt in november herkozen te worden.

Obama ondertekende twee jaar geleden de door de Republikeinen gehate wet, die ruim 30 miljoen Amerikanen die geen ziektekostenverzekering hebben toegang geeft tot zorg. Uit peilingen blijkt dat ongeveer de helft van de Amerikanen tegen ‘Obamacare’ is. Zij vinden dat het niet tot de taak van de overheid behoort om een ziektekostenverzekering verplicht te stellen.