Politie beboet voor te lang werken

Politieagenten maken te veel uren en worden onvoldoende beschermd tegen agressie en geweld.

De Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, heeft diverse politiekorpsen een boete opgelegd omdat ze zich niet aan de Arbeidstijdenwet houden en evenmin de regels omtrent agressie en geweld naleven.

De inspectie, onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken, deed in september en oktober vorig jaar onderzoek bij de korpsen die al eerder in de fout waren gegaan met arbeidstijden. Het rapport daarover kwam vanmorgen uit.

Bij tien van de dertien geïnspecteerde korpsen stelde de inspectie een groot aantal overtredingen vast. Bij arrestatieteams, recherche en mobiele eenheid werkten mensen langer dan toegestaan. Ze kregen ook onvoldoende rust tussen twee diensten. „Bij de overtredende politiekorpsen zijn de risico’s op overbelasting en verminderde alertheid door vermoeidheid zeer hoog”, schrijft de Inspectie. In de twee controlemaanden stelde ze 1.123 overtredingen vast.

Het rapport sterkt de politievakbonden bij de onderhandelingen over een nieuwe cao. Het overleg daarover tussen minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) en de bonden ligt zo goed als stil. Opstelten benadrukt dat hij niets kan met de looneis van 3 procent die de bonden hebben gesteld. De bonden willen dat Opstelten meer aandacht heeft voor de fysieke en mentale zwaarte van het beroep. Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP: „Dit bevestigt onze stelling dat het niet alleen om die 3 procent extra loon gaat, maar dat de minister eens fatsoenlijk met zijn mensen moet omgaan.”

De bonden bekijken inmiddels of zij korpsbeheerders en Opstelten aansprakelijk kunnen stellen voor gevallen van geweld tegen politiemensen. Afgelopen weekend was sprake van incidenten in Leeuwarden, Schiedam en Heerde. Daarbij werden agenten geschopt, geslagen en gebeten.