Piraten blijken sterker dan Groenen in Saarland

De Piratenpartij heeft bij verkiezingen in de Duitse deelstaat Saarland voor een sensatie gezorgd. De nieuwe politieke beweging, die in diverse Europese landen actief is, haalde gisteren 7,4 procent van de stemmen. De liberale FDP is weggevaagd. De christen-democratische CDU van bondskanselier Merkel blijft grootste politieke kracht.

De electorale opmars van de Piraten in Duitsland zet zich met de zege in Saarland voort. Lijsttrekker is de 22-jarige Jasmin Maurer, die met drie medepiraten voor het eerst een zetel krijgt in het regionale parlement. Vorig jaar verrasten de Piraten de gevestigde politiek in Berlijn met een stormachtige intocht in de gemeenteraad.

De verkiezingen in Saarland, binnenkort gevolgd door die in Sleeswijk-Holstein en Noordrijn-Westfalen, zijn een belangrijk signaal voor de Duitse landelijke politiek. Dat de christen-democraten met 35 procent de grootste politieke kracht zijn gebleven, is een opsteker voor bondskanselier Merkel (CDU).

Premier in Saarland blijft CDU’er Annegret Kramp-Karrenbauer, die waarschijnlijk met de sociaal-democratische SPD een coalitie zal vormen. Die partij haalde ruim dertig procent van de stemmen.

Opmerkelijk is het verlies van de Groenen, die met vijf procent van de stemmen de kiesdrempel op het nippertje hebben gehaald.

Voor de liberale FDP was de stembus in Saarland een catastrofe. De partij haalde ruim één procent van de stemmen en verdwijnt uit het deelstaatparlement. De FDP is afgestraft voor het feit dat ze regionaal haar hand overspeelde en landelijk met een slepende leiderschapscrisis kampt.

De uiterst linkse partij Die Linke blijft in Saarland met ruim zestien procent van de stemmen de derde politieke kracht. Dat is te danken aan de landelijk bekende politicus en geboren Saarlander Oskar Lafontaine, voormalig sociaal-democraat en oprichter van Die Linke. Hij heeft andermaal bewezen dat hij in staat is kiezers aan zich te binden.