Op naar Washington. Het slagveld verplaatst zich naar de hoofdstad

Moeten we het deze week nog over Rick Santorum hebben? Mwah. Even dan. Hij won de voorverkiezingen in Louisiana, kreeg daar de meeste van de twintig gedelegeerden, maar het lijkt er niet op dat Santorum er zelf nog in gelooft. Santorum oogt moe en geïrriteerd. Hij hield een toespraak in Wisconsin waarin hij Mitt Romney de slechtst mogelijke keuze noemde om het tegen Barack Obama op te nemen. Meteen daarna trok hij die uitspraak terug, of toch niet. Het ging hem alleen om Romney’s standpunt over Obama’s zorgstelsel.
Tegen verslaggevers haalde hij uit:

On the issue of health care. That’s what I was talking about, and I was very clear about talking about that. OK?

Later kreeg Jeff Zeleny van The New York Times de volle laag. Zelfs de christelijke waarden uitdragende Santorum moest weggepiept worden om ze geschikt te maken voor alle leeftijden. Beelden zijn hier te zien. Bij Newt Gingrich, die zijn permanente woede over de linkse media succesvol kapitaliseert, kan het werken. Bij Santorum niet, omdat zijn woede te oprecht, te weinig gecontroleerd oogt. Het is voorbij, lijkt ook Santorum te weten.

Washington is voor de campagne even belangrijker dan Wisconsin, of Louisiana. Daar is het Hooggerechtshof begonnen aan een driedaagse hoorzitting om de grondwettelijke basis van Obama’s zorgstelsel te toetsen. Dat wordt spannend: Obama’s lot ligt in handen van negen opperrechters, van wie een meerderheid bekend staat als (zeer) conservatief. Als ze ‘Obamacare’ inderdaad ongrondwettelijk verklaren, heeft Obama een groot probleem. Hij ziet zijn zorgstelsel als belangrijkste daad tijdens zijn eerste termijn als president. Belangrijkste punt is een verplichte ziektekostenverzekering voor veruit de meeste Amerikanen, die vanaf 2014 in werking moet treden.
Het eerste jaar schoof hij tal van belangrijke dossiers op de lange baan, om in ieder geval één resultaat te kunnen boeken. De wet is niet erg populair, en de Republikeinen kunnen niet wachten het in te trekken. Zelfs Mitt Romney, die als gouverneur in Massachusetts een wet invoerde die sprekend leek op Obamacare.

Wie alles wil weten over de zittingen, lees deze introductie van Ezra Klein.

Bij de zittingen worden geen camera’s toegestaan. Hier is het wel te beluisteren.

Voor het Hooggerechtshof staat vandaag een prominente Republikein te demonstreren voor een einde aan Obamacare. Zijn naam: Rick Santorum.