OM opent onderzoek naar broer schutter Toulouse

Abdelkader Merah, de broer van de dertigjarige Mohammed Merah, wordt verdacht van medeplichtigheid aan moord.

Parijs. Het Franse Openbaar Ministerie opende gisteren een gerechtelijk onderzoek naar Abdelkader Merah, de 30-jarige broer van Mohammed Merah die de afgelopen weken zeven mensen doodschoot in en rondom Toulouse, en in een vuurgevecht met de politie om het leven kwam. Openbaar aanklager François Molins liet gisteren weten dat Abdelkader wordt verdacht van „medeplichtigheid aan moord, criminele samenzwering en diefstal in vereniging, en betrokkenheid bij een terroristische onderneming”. Abdelkader zou afgelopen weekend gezegd hebben dat hij trots is op zijn broer.

Abdelkader werd enkele jaren geleden al door de Franse autoriteiten ondervraagd. Hij zou mogelijk betrokken zijn geweest bij een netwerk dat jongeren uit de omgeving van Toulouse naar Irak stuurde. Dat onderzoek leidde echter tot niets.

Volgens openbaar aanklager Molins richt het onderzoek zich niet alleen op Abdelkader, maar wordt er ook gekeken of anderen betrokken waren bij de dodelijke schietpartijen. De vriendin van Abdelkader, Yamina Mesbah, werd gisteren na een uitvoerige ondervraging vrijgelaten. Mesbah ontkende betrokken te zijn geweest bij de schietpartijen. Ze liet bij monde van haar advocaat Guy Debuisson weten geschokt te zijn. Volgens de advocaat lijkt het er op dat Abdelkader een dubbelleven leidde. AP