OM eist zeven jaar tegen Keith Bakker

Keith Bakker is beschuldigd van seksueel misbruik tijdens de behandeling van hun verslaving. Screenshot Pauw & Witteman / VARA

Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen verslavingsdeskundige Keith Bakker voor het seksueel misbruiken van jonge vrouwen die bij hem in behandeling waren.

De 51-jarige verslavingsdeskundige zou ontucht hebben gepleegd met negen vrouwen, van wie er ten minste twee minderjarig waren.

De kans dat hij in herhaling valt is volgens het OM ‘reëel’, meldt persbureau Novum. Het OM wil dat hem het recht wordt ontzegd om de komende tien jaar het beroep van hulpverlener uit te oefenen. Ook wil het OM dat een groot deel van de schadeclaims van slachtoffers wordt toegewezen.

Bakker: misbruik gemaakt van positie hulpverlener

Bakker zei eerder vandaag in de rechtszaal dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn positie als hulpverlener. “Ik was eenzaam. Ik gebruikte deze mensen als vrienden”, zei hij.

Daarnaast wilde hij zijn excuses aanbieden aan zijn ex-partner, die ook in zijn kliniek werkte. “Zij hield zielsveel van mij en ik was niet eerlijk tegen haar.” De vrouw is ook de moeder van Bakkers twee kinderen. Hij gaf eerder toe met een vrouw ‘bepaalde seksuele grenzen’ te hebben overschreden. Wel vond hij dat de verhalen van de vermeende slachtoffers waren aangedikt.

‘Opvallend dat hij na tien jaar weer als therapeut aan de slag kan’

De hoogte van de straf is niet heel verrassend, zegt Stijn Bronzwaer, die de zaak voor NRC Handelsblad volgt.

“Opvallend is dat Keith Bakker als deze straf wordt toegekend na tien jaar weer zijn beroep mag uitoefenen als therapeut. Het tuchtcollege, dat alleen therapeuten met een registratie kan veroordelen (Bakker niet, hij was zelfstandig therapeut) heeft sinds 2000 minstens zes therapeuten de registratie voor onbepaalde tijd ontnomen. Dat ging in alle gevallen om minder ernstige delicten dan bij Keith Bakker, die seks had met minderjarigen. Dat hij (orale) seks had met minderjarigen, gaf hij vrijdag toe in de rechtszaal. Hij gaf daar sowieso de indruk volledig open kaart te willen spelen. Al na een kwartier begon hij met het aanbieden van excuses. Het meeste van wat hem werd verweten, gaf hij ook toe. Hij ontkende verkrachting en bedreiging, dat wel, met klem. Hij zei ook doodsbang te zijn slachtoffers met het HIV-virus te hebben besmet.”

Bakker meldde zich een jaar geleden bij de politie

De seksuele escapades van Bakker kwamen eind 2010 aan het licht. Naar aanleiding daarvan besloot de NCRV zijn programma Family Matters van de buis te halen. Vorig jaar april meldde Bakker zich bij de politie. Sindsdien zit hij vast.

De inhoudelijke behandeling van de zaak gaat morgen en donderdag verder. De rechtbank in Amsterdam doet naar verwachting op 20 april uitspraak.