In beeld

Obama aan de zwaarst bewaakte grens ter wereld

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul vindt vandaag en morgen de tweede Nuclear Security Summit plaats, waarbij nucleaire veiligheid (beveiliging van nucleair materiaal, voorkomen van nucleair terrorisme) centraal staat. Obama waarschuwde Noord-Korea af te zien van het lanceren van een langeafstandsraket. Noord-Korea zegt daarmee een satelliet in een baan om de aarde te willen brengen, Amerika ziet er een test in met militaire toepassing. In een toespraak voor een universiteit in Seoul richtte Obama zich vanochtend tot de Noord-Koreaanse leiders: "Uw provocaties en het streven naar kernwapens hebben niet de veiligheid gebracht waar u op uit bent, zij hebben dat juist ondermijnd." Obama besprak de kwestie vandaag ook met zijn Chinese collega Hu Jintao. Obama zei dat de Verenigde Staten, "als het enige land dat ooit kernwapens heeft gebruikt", streeft naar een kleiner nucleair arsenaal.
De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-Bak wacht Obama op in het presidentiële 'Blue House' in Seoul. AFP / Saul Loeb
Zuid-Koreaanse politieagenten patrouilleren rondom het terrein waar de top over nucleaire veiligheid wordt gehouden in Seoul. AP / Lee Jin-man
Obama spreekt de Hankuk Universiteit in Seoul toe. AP / Lee Jin-man
Obama begroet de aanwezigen na een toespraak op de Hankuk Universiteit van Buitenlandse Studies in Seoul. AFP / Jewel Samad
Betogers demonstreren tegen kernwapens nabij de universiteit in Seoul. AFP / Nicolas Asfouri
Obama kijkt met een verrekijker vanaf de Zuid-Koreaanse kant van de gedemilitariseerde zone naar Noord-Korea, nabij Panmunjom. AFP / Jewel Samad
Obama luistert naar Zuid-Koreaanse legerofficieren op de uitkijkpost Ouellette bij de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. AFP / Jewel Samad
Later vandaag waarschuwde Obama Noord-Korea af te zien van het lanceren van een langeafstandsraket. AFP / Saul Loeb
Betogers dragen maskers van wereldleiders v.l.n.r. de Russische premier Poetin, de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-Bak en de Amerikaanse president Barack Obama, die allen een radioactieve cocktail in hun hand hebben. Reuters / Kim Hong-Ji
Politieagenten raakten slaags met de demonstranten tijdens een betoging in Seoul. Reuters / Lee Myung-Ik