Na 'foutje' Pérez wint Alonso GP Maleisië

Formule 1-coureur Fernando Alonso heeft gisteren de Grote Prijs van Maleisië gewonnen op het circuit van Sepang, maar de hoofdrol was voor Sergio Pérez. In verraderlijke weersomstandigheden maakte de jonge Sauber-coureur indruk tegenover de tweevoudig wereldkampioen. Alonso leek in de slotfase niet te ontkomen aan een serieuze aanval van de Mexicaan, maar juist op dat moment maakte Pérez een ‘foutje’ in een bocht.

De grand prix van Maleisië begon net als vorige week met beide McLarens op de eerste startrij, en werd al snel weer onderbroken vanwege hevige regenval. Na de herstart deed het water zijn werk: op de natte baan nivelleerden de verschillen tussen de teams en lieten rijderskwaliteiten zich des te meer gelden. Alonso pakte de leiding na een slechte pitstop van Lewis Hamilton (McLaren).

Door als eerste op regenbanden over te stappen, posteerde Pérez – bezig aan zijn tweede F1- seizoen – zich achter de Spanjaard. De Sauber-coureur opende de jacht op Alonso die dit jaar in droge weersomstandigheden nog niet het materiaal heeft om in de top mee te rijden. Pérez maakt deel uit van het opleidingsprogramma van Ferrari dat hem bij Sauber heeft gestald. De Zwitserse renstal neemt als tegenprestatie motoren af bij de Italianen.

Enkele ronden voor het einde werd de verstrengeling van belangen zichtbaar. Op het opdrogende asfalt liep de Mexicaan in op Alonso die elk moment een aanval kon verwachten. Toen kwam de teamorder over de boordradio van Pérez: „Voorzichtig, we hebben deze tweede plek nodig.”

Prompt trapte de Sauber-coureur iets te laat op de rem, ging ruim de bocht in en kwam naast de baan terecht. Alonso verdween uit het zicht. De Spanjaard leidt na twee races het klassement voor de wereldtitel, maar zei dat zijn zege „niets verandert” aan het feit dat zijn Ferrari nog moet verbeteren. Pérez vond dat er voor hem „zeker” een overwinning in had gezeten. „Maar de tweede plaats is fantastisch voor het team.”

Hamilton staat dankzij twee derde plaatsen op rij kort achter Alonso in het klassement. Sebastian Vettel, de laatste twee jaar winnaar in Maleisië, kon niet imponeren.

Het Red Bull-team van Vettel was het hele weekend geen enkele keer in de voorhoede te vinden. Regerend wereldkampioen Vettel kwam als elfde over de streep.