Michel Mulder rijdt 34,66 maar mist wereldtitel met honderdste seconde

Wereldkampioen op de 500 meter, hij, Michel Mulder? Maar net voordat de Nederlandse sprinter in een kolkend Thialf in juichen wilde uitbarsten, besefte hij de realiteit. Aarzelend stak hij één vingertje in de lucht; één honderdste van een seconde kwam hij tekort op olympisch kampioen Mo Tae-bum uit Zuid-Korea. Ondanks een schitterend baanrecord van 34,66 seconde in de tweede rit was Mulder net geen wereldkampioen. Al was zilver een nooit verwachte troostprijs. „Ik heb mezelf overtroffen. Ik kan niet ontevreden zijn.”

Al jaren excelleren Nederlandse schaatsers in het allrounden en op de lange afstanden. In Thialf prolongeerde Bob de Jong zaterdag zijn wereldtitel op de tien kilometer, vóór ploeggenoot Jorrit Bergsma. Maar ook op de sprint komt het grootste schaatsland steeds dichter bij de absolute top. Naast Michel Mulder reed zijn tweelingbroer Ronald sterk op de 500 meter: zesde. Jan Smeekens, vorig jaar in Inzell derde, maakte in de eerste rit dure misslagen en werd veertiende. Bij de vrouwen waren er op de korte afstanden bronzen medailles voor Margot Boer (1.000 meter) en Thijsje Oenema (500 meter).

Michel Mulder (26) werd een jaar geleden door de keuzeheren van de Nederlandse schaatsbond KNSB niet goed genoeg geacht voor de top. Hij kreeg net als broer Ronald vaak te horen dat skeeleren – waarin de tweeling ook succesvol is – en schaatsen in de top niet samen zouden gaan.

Coach Gerard van Velde geloofde drie jaar geleden wel in de broers. Ronald haalde als eerste de top en koos dit seizoen voor een aanbod van de ploeg van coach Jac Orie. Michel bleef bij Van Velde, won in de zomer van 2011 brons op de 500 meter bij de WK skeeleren en stak zijn broer ook op het ijs steeds vaker naar de kroon. Onlangs won hij in Berlijn een wereldbekerwedstrijd. En de KNSB beschouwt de broers inmiddels als rolmodel voor een succesvolle combinatie van schaatsen en skeeleren.