kortkolom kunst

Cameron voltooit recordduik in oceaan

Rotterdam. James Cameron heeft maandagochtend zijn recordduik naar het diepste punt op aarde voltooid. De 57-jarige regisseur van onder meer Titanic en Avatar dook met een speciale duikboot naar bijna elf kilometer diepte in de Marianentrog in de Grote Oceaan. Cameron maakte de duik voor een documentaire over het leven op de oceaanbodem. Een keer eerder werd een poging gedaan om het leven op de bodem te observeren. In 1960 konden Don Walsh en Jacques Piccard echter weinig zien omdat hun onderzeeboot zand op de bodem loswoelde. Volgens een vriend van Cameron maakt de regisseur het goed. Cameron liet eerder weten niet bang te zijn voor de reis. Hij maakte sinds zijn jeugd al 72 diepzeeduiken en zag zo onder meer het wrak van de Titanic. (Novum)

Regisseur Robert Fuest (84) overleden

Rotterdam. De Britse regisseur Robert Fuest, maker van horrorklassiekers als The Abominable Dr. Phibes en The Last Days of Man on Earth, is woensdag overleden. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Fuest was 84 jaar. Fuest was ook werkzaam buiten de horrorscene. Zo was hij production designer bij de tv-serie The Avengers, waarvan hij acht afleveringen voor het Britse ITV regisseerde. De laatste film van Fuest, The Devil’s Rain met Ernest Borgnine en William Shatner, dateert uit 1975. Daarna was hij werkzaam bij de Amerikaanse televisie waar hij onder meer ABC Afterschool Specials maakte. (Novum)

Duitse criticus besprak eigen toneelstukken

rotterdam. Andreas Hillger, theatercriticus van de Duitse krant Mitteldeutschen Zeitung, schreef jarenlang onder pseudoniem toneelstukken, en besprak zijn eigen werk in de krant. Hillger was onder de namen August Buchner en Frank Wallis een van de meest gespeelde toneelschrijvers van Sachsen-Anhalt. In zijn krant prees hij de theatermakers die zijn werk ensceneerden. Hillgers vrouw schreef als freelancer in MZ over een „bejubelde uitvoering” van een stuk van ‘Buchner’ in Dessau. Hillger heeft het bedrog toegegeven en zijn ontslag aangevraagd. (NRC)

Vriendenstichting steunt Toneelschuur

Haarlem. Bezoekers van productiehuis en theater de Toneelschuur in Haarlem hebben de stichting Schuurend Hart opgericht. Dit initiatief heeft als doel de Toneelschuur, en in het bijzonder Toneelschuur Producties, financieel te steunen, nu deze per 2013 de rijkssubsidie verliest. De stichting is opgericht door „gewone Haarlemmers die al veertig jaar trots zijn op wat de Toneelschuur biedt”, aldus de organisatie. De stichting werft nu donateurs die drie jaar lang € 1.000,- of € 500,- schenken. Donateurs ontvangen een door Joost Swarte getekend uniek aandeel en worden jaarlijks uitgenodigd voor een speciale avond in De Toneelschuur. (NRC)

Hunger Games breekt omzetrecord in VS

Rotterdam. Actiefilm The Hunger Games heeft in het eerste weekend in de Amerikaanse en Canadese bioscopen ruim 117 miljoen euro opgeleverd. Nog niet eerder leverde een film die geen vervolgfilm is zoveel geld op. Alleen Harry Potter and The Deathly Hallows Part 2 en de Batman-film The Dark Knight deden het beter in hun eerste weekend. The Hunger Games is de verfilming van het eerste boek van een trilogie van schrijfster Suzanne Collins. In The Hunger Games vechten meisjes en jongens tussen de 12 en 18 jaar tot er één overblijft in een realityshow die Idols combineert met gladiatorenspelen. In Nederland bezochten 85.000 mensen The Hunger Games in het openingsweekend. (Reuters)