Kortkolom economie

Toename van fraude in betalingsverkeer

Amsterdam. De schade als gevolg van fraude in het betalingsverkeer is vorig jaar gestegen tot 92 miljoen euro. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag. Volgens de NVB is het betalingsverkeer toch relatief heel veilig gezien de snel stijgende omzetten.

Het gaat vooral mis door fraude met internetbankieren en het skimmen van betaalpassen. Internetfraude steeg van bijna tien miljoen euro in 2010 naar 35 miljoen vorig jaar. De schade door het kopiëren van betaalpassen nam toe van 19,7 miljoen naar 38,9 miljoen euro. De toename van het skimmen is waarschijnlijk het gevolg van een laatste massale aanval voordat de EMV-chip op 1 januari werd ingevoerd. (Novum)

Top PostNL wil einde aan bonuscultuur

Rotterdam. PostNL wil af van de hoge bonussen van zijn bestuurders. Dat heeft president-commissaris Piet Klaver gezegd in een interview in het Financieele Dagblad. „Een bestuurder moet niet bezig zijn met het maximaliseren van zijn bonus maar met de zorgen voor zijn bedrijf”, aldus Klaver. Vorige week ontstond er ophef in de Tweede Kamer over de beloning van de top van PostNL. Het postbedrijf is bezig duizenden medewerkers te ontslaan en zegt niet te kunnen voldoen aan zijn verplichtingen aan het pensioenfonds. Toch kregen bestuurders salarisverhoging en verdienden ze omdat hun aandelen- en optiepakketten tot uitkering kwamen na de splitsing met TNT Express. Dat gaat veranderen, zegt Klaver. (NRC)

Obvion volledig in handen van Rabobank

Amsterdam. De Rabobank heeft een bod gedaan om alle aandelen van hypotheekverstrekker Obvion in handen te krijgen. Dat meldt de bank maandag, zonder financiële details bekend te maken. Oprichter Rabobank had al zeventig procent van de aandelen van Obvion in bezit. De overige dertig procent zijn nu nog in handen van medeoprichter, het pensioenfonds ABP. Reden voor de overname is dat Rabobank zich wil versterken op het gebied van hypotheekverstrekking via tussenpersonen. Veertig procent van de hypotheken wordt direct via banken verstrekt en zestig procent via intermediairs. Obvion verkoopt alleen hypotheken via tussenpersonen. De overname moet nog worden goedgekeurd toezichthouder DNB. (Novum)