kortkolom buitenland

AU-troepenmacht gaat jacht maken op Kony

Entebbe. De Afrikaanse Unie zet een 5.000 man sterke troepenmacht op voor de jacht op de Oegandese rebellenleider Joseph Kony. De militairen komen uit Oeganda, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Congo – landen waar Kony’s Verzetsleger van de Heer actief was. Oegandese militairen, bijgestaan door Amerikaanse adviseurs, maken al jacht op Kony. De nieuwe missie volgt op de internetfilm Kony 2012, die inmiddels ruim 100 miljoen keer is bekeken. De maker van de film, Jason Russell, is vorige week opgenomen in ziekenhuis in Californië na een zenuwinzinking. Hij rende naakt over straat. (AP, BBC)

Pressie VS op Suriname over amnestie Bouterse

Rotterdam. De VS oefenen druk uit op Suriname om af te zien van een wet die verdachten van de Decembermoorden amnestie verleent. President Bouterse is hoofdverdachte. Ambassadeur John Nay van de VS zei tegen De Ware Tijd dat zijn land zich verzet „tegen elke stap die afbreuk doet aan de rechtsstaat”. Hij heeft zijn zorg kenbaar gemaakt aan de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken. Amnesty spreekt van een „flagrante poging door Bouterse te ontsnappen aan onderzoek naar mensenrechtenschendingen”. Het Surinaamse parlement behandelt het voorstel mogelijk vrijdag. (NRC)

Afghaanse soldaat doodt NAVO-militairen

Kabul/Kandahar. Een man in een Afghaans legeruniform heeft vanmorgen twee NAVO-militairen doodgeschoten in Afghanistan. De aanvaller werd zelf ook gedood. De VS hebben intussen een schadevergoeding betaald aan de nabestaanden van de slachtoffers van een bloedbad, twee weken geleden in Kandahar door een Amerikaanse sergeant. De families van de zestien doodgeschoten dorpsbewoners, onder wie negen kinderen, kregen per slachtoffer 50.000 dollar. Gewonden ontvingen 10.000 dollar elk. Sergeant Robert Bales, werd vrijdag formeel beschuldigd moord. (AP, Reuters)

Tegenslag voor Rajoy in verkiezingen Andalusië

Madrid. De centrum-rechtse Spaanse regeringspartij PP is er gisteren bij regionale verkiezingen in Andalusië niet in geslaagd de socialisten na dertig jaar van de macht te verstoten. De PP werd de grootste partij in de grote zuidelijke regio, maar haalde net geen meerderheid. De door corruptieschandalen en de economische crisis impopulaire socialistische arbeiderspartij verloor flink, maar zal kunnen blijven regeren met steun van Verenigd Links. De uitslag is een tegenslag voor de vorig jaar aangetreden rechtse premier Rajoy. (NRC)

Slovenen stemmen tegen homorechten

Ljubljana. Bij een referendum over een nieuwe familiewet hebben Sloveense kiezers zich met een duidelijke meerderheid gekeerd tegen gelijke rechten voor homoseksuele koppels. De uitslag, 55 procent tegen en 45 procent voor, komt als een verrassing. Bij peilingen was een meerderheid voor. Omdat de opkomst rond de 30 procent bleef steken en tegenstanders van de wet veel actiever waren in de mobilisatie van hun aanhang, viel de uitslag anders uit. (AFP)

Turkse troepen doden 15 Koerdische vrouwen

Ankara. Turkse troepen hebben bij botsingen in Bitlis in het zuidoosten van het land vijftien vrouwelijke Koerdische strijders van de separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK) gedood. De PKK heeft verscheidene vrouweneenheden. De strijd tussen de PKK en het Turkse leger is de laatste tijd opgelaaid. (AP)