kortkolom binnenland

Toename ongelukken binnen bebouwde kom

Rotterdam. Het aantal mensen dat binnen de bebouwde kom gewond raakt door een verkeersongeluk neemt toe. Dat blijkt uit onderzoek van het verkeerskundig adviesbureau Via.nI. In 60 procent van de gemeenten nam het aantal ernstig gewonden tussen 2007 en 2009 toe. Te snel rijden lijkt de voornaamste oorzaak van de ongelukken. Bovendien zou de veiligheid van de lokale wegen tekortschieten. Veilig Verkeer Nederland (VVN) maakt zich zorgen. Lokale bestuurders doen te weinig om de verkeersveiligheid te verbeteren, vindt de organisatie. (Novum)

Brabantse GGD vindt meer soa’s na carnaval

Rotterdam. Een op de vijf jongeren die zich na carnaval bij de GGD in Tilburg en Den Bosch tijdens een speciaal spreekuur heeft laten testen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa’s), blijkt besmet. Bij een normaal inloopuur is dat slechts 13,5 procent. De Brabantse jongeren konden zich na carnaval gratis laten testen. De GGD verwachtte al een stijging, omdat de kans dat jongeren tijdens carnaval onveilige seks hebben groter is door het overmatige drankgebruik. De meeste jongeren hadden chlamydia. (NRC)

Onderzoeksgegevens COA niet voor Albayrak

Den Haag. Nurtan Albayrak, de op non-actief gestelde directeur van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, krijgt geen inzage in het onderzoeksmateriaal van de commissie die het werkklimaat bij het COA onderzoekt. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag in een kort geding bepaald. De in opspraak geraakte directeur had het geding aangespannen omdat ze vond dat ze inzage moest krijgen in alle beschikbare informatie. Om goed gebruik te kunnen maken van haar recht op wederhoor, moet Albayrak volgens haar advocaat weten hoe de commissie aan informatie komt. (Novum)

Sluis Eefde weer in gebruik genomen

Rotterdam. De sluis bij het Gelderse Eefde is sinds vanochtend weer normaal in gebruik. De doorgang in het Twentekanaal was gestremd nadat begin januari een sluisdeur naar beneden was gevallen. Via een noodconstructie functioneerde de sluis sinds begin februari. Afgelopen week was de sluis opnieuw gesloten voor reparatiewerkzaamheden. De overheid heeft binnenschippers compensatie toegezegd. (Novum)