Je gaat misschien wel op reis, maar niet op vakantie

Er moet een lijst komen van veelgebruikte woorden en begrippen die geen goed Nederlands zijn.

Als onuitstaanbaar taalpurist heb ik de hinderlijke gewoonte gehad om telkens wanneer op radio of tv het woord „Serviër” werd gebruikt, luid te roepen: „Serf!”. Ik ben ermee opgehouden, de overlast voor de andere bewoners werd te groot. De ene journalist volgde als een mak schaap de andere, en zo raakte Serviër ingeburgerd. Van de voorloper van Joegoslavië, het Koninkrijk van Serven, Kroaten en Slovenen, in 1918 ontstaan na de Eerste Wereldoorlog, zullen de meesten wel niet hebben gehoord. Gaan we op den duur ook zeggen Belgiërs, Tsjechiërs, Kroatiërs en Sloveniërs? En zijn daarna misschien de Italiërs en Portugalliërs aan de beurt?

Ik heb met plezier en instemming het artikel over spelling gelezen in de nrc.next van vrijdag 16 maart. Toen ik het las, op zaterdagmorgen, hoorde ik juist op de radio een onderzoeker, een geoloog naar ik aanneem, vertellen dat hij in Zuid-Amerika op een olieveld was „gestoten”. Ik weet niet of hem dat pijn heeft gedaan, mij wel.

Wat kan de journalistiek, in het bijzonder nrc.next, aan dit probleem doen?

Volgens mij allereerst een lijst opstellen van woorden en begrippen die veel worden gebruikt, maar geen goed Nederlands zijn. Door de hoofdredacteur wordt iedereen overhoord of de les goed is begrepen.

Enkele suggesties voor de lijst: je gaat op reis of met vakantie (niet op vakantie), je leent geld van de bank en je geeft dan een onderpand (hypotheek), revideren in plaats van reviseren, vergezellen van in plaats van vergezellen door, geen Oost- maar Midden-Europa (behalve wanneer het over Rusland, Wit-Rusland of Oekraïne gaat). Enzovoort, enzovoort.

Op de volgende bladzijde in de zelfde nrc.next stond de onderkop „Veel individuele talenstudies fuseren tot een brede bacheloropleiding”. Fuseren? Dat woord wordt door iedereen (behalve de Vlamingen natuurlijk) gebruikt! Maar als iemand een verzameling aanlegt, collecteert hij dan? En als je eens per half jaar bij je chef moet komen voor een gesprek, is dat dan een functeringsgesprek? Als nrc.next voortaan consequent schrijft fusioneren, zoals het eigenlijk hoort, voorspel ik dat binnen de kortste keren alle journalisten gaan nadenken en zullen volgen. En vanzelfsprekend ook altijd Serf en Serven schrijven, net zoals scherf en scherven. De nrc.next niet als trendvolger, maar als trendsetter! (Of is het trendzetter?)

Alphen aan den Rijn