Japan heeft nog maar één actieve kerncentrale

Reactor 6 en 7 van de kerncentrale van Kashiwazaki-Kariwa. Vandaag werd nummer 6 uitgezet en de laatste centrale gaat volgens de planning begin mei op inactief. Foto Reuters / Issei Kato

Vóór de aardbeving en tsunami van ruim een jaar geleden had Japan 54 kernreactoren. Daarvan is er sinds vandaag nog maar één actief - en volgens de planning gaat die begin mei ook dicht. De kans op energietekorten stijgt.

Vandaag werd kernreactor 6 van het complex Kashiwazaki-Kariwa, de grootste kerncentrale ter wereld, uitgezet door Tokyo Electric Power Co. (Of TEPCO), het bedrijf dat ook de centrale in Fukushima runt. In Fukushima ontstond na de ramp van 11 maart 2011 de op een na grootste kernramp uit de geschiedenis - alleen in Tsjernobyl was de omvang van de ramp nog groter. Japanse kerncentrales worden elke dertien maanden tijdelijk uitgeschakeld voor onderhoud, maar sinds de ramp is er geen enkele daarna weer in gebruik genomen.

Afgezien van de enkele centrale die nog actief is, op het noordelijke eiland Hokkaido (kaart), liggen ze nu allemaal stil voor onderhoud of omdat ze bij de ramp beschadigd raakten. Het is onduidelijk of (en zo ja, wanneer) de reactoren weer in gebruik worden genomen. Met een hete zomer voor de boeg, waarin Japanners geneigd zijn massaal de airconditioning aan te zetten, kan dat leiden tot een tekort aan elektriciteit.

Japan was voor maart 2011 voor een derde van zijn energie afhankelijk van kerncentrales. De Japanse overheid is van zins de centrales weer op te starten zodra ‘stress-tests’ uitwijzen dat ze veilig zijn, maar stuit daarbij op de publieke opinie. Daarom hebben lokale beleidsmakers grote moeite zich zomaar naar de plannen van de regering te voegen. Minister-president Yoshihiko Noda heeft beloofd dat het land minder afhankelijk wordt van kernenergie. Hij wil in de zomer een plan daarvoor klaar hebben.