James Bond werkt tijdens de Olympische Spelen in Londen ‘thuis’

Caption: British actor Daniel Craig appears in a scene set in Shanghai in the upcoming James Bond film "Skyfall", currently being filmed, in the first official shot released in London February 1, 2012. REUTERS/Francois Duhamel/Metro-Goldwyn-Mayer Pictures/Columbia Pictures/EON Productions/handout (BRITAIN - Tags: ENTERTAINMENT PROFILE) NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS De Britse acteur Daniel Craig die de rol van James Bond vertolkt in de nieuwe film Skyfall. Foto Reuters / Francois Duhamel

Deze zomer zit ‘James Bond’ niet achter boeven in Noord-Korea of megalomane dictators in oude Sovjet-staatjes aan. Nee, hij zit thuis in Londen. MI5, de veiligheidsdienst van het Verenigd Koninkrijk, roept alle 3.800 werknemers terug om te helpen bij de beveiliging van de Olympische Spelen.

Dat schrijft The Independent. Het is de grootste veiligheidsoperatie van de dienst sinds de Tweede Wereldoorlog (waarvan het publiek weet heeft).

Van 27 juli tot en met 12 augustus 2012 geldt een verhoogde staat van alertheid om te voorkomen dat terroristische aanslagen plaatsvinden tijdens het prestigieuze sportevenement. Alle verloven zijn daarom ingetrokken of ernstig verkort, aldus The Independent, en iedereen die betrokken was bij contra-espionage is nu ingedeeld bij de afdeling terrorismebestrijding. Militante groepen zullen de komende tijd dan ook scherp in de gaten worden gehouden en er zouden ook nieuwe, uiteraard geheime, technieken ingezet worden om inlichtingen te winnen.

De cijfers:

  • 3.800 medewerkers van MI5 worden gemobiliseerd;
  • De veiligheidsoperatie in Londen kost 1,2 miljard euro;
  • Ruim twintigduizend mensen zullen werken in de 34 Olympische gebieden;
  • 120 staatshoofden zullen de Spelen bijwonen;
  • De meer dan 540.000 bezoekers moeten gecontroleerd worden wegens veiligheidsoverwegingen.

Naast MI5 worden ook 13,500 militairen, waarvan vierduizend die nu dienen in Afghanistan, afweergeschut en marineschepen ingezet om de veiligheid te handhaven in en rondom Londen.

Of de ‘James Bonds’ van MI5 met al dat machtsvertoon überhaupt wat de doen zullen hebben, is nog de vraag. Het werk van de echte James Bonds in het buitenland, die van zusterdienst MI6, zullen met al die Olympische evenementen waarschijnlijk weinig te maken hebben.