ik@nrc.nl

Bijna zeven jaar heb ik een tweedehandsdameskledingwinkel in een middelgrote plaats, waar de gemiddelde lokale bevolking niet zoveel van tweedehandskleding moet hebben. Enkele weken geleden kwam er een mevrouw binnen die ik nog niet eerder had gezien. Ze draalt wat rond in de winkel, pakt een paar kledingstukken van maat 44 vast om te bekijken en loopt dan aarzelend door naar helemaal achter in de winkel. Ze draait zich om en vraagt: „Wanneer komt de nieuwe collectie?”. Ik zeg dat dit de nieuwe collectie is en dat er alleen nog een klein restant van de winter achter in de winkel hangt. Bits antwoordt ze: „Ik weet zeker van niet, want deze broek (pakt een witte broek vast) heb ik twee jaar geleden al ergens anders gekocht.” Ik zeg: „Maar mevrouw... dit is een tweedehandswinkel hoor.” Ze schrikt zichtbaar en beent de winkel uit.

    • Will van Rijsingen