Hof Israël blijft bij sloop Migron

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft gisteren een voorstel verworpen van de Israëlische regering om de ontruiming van Migron, de grootste buitenpost op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, tot november 2015 uit te stellen. De kwestie-Migron ligt zeer gevoelig bij de machtige kolonistenb eweging.

Het Hof oordeelde in augustus vorig jaar dat Migron voor 1 april moest worden ontruimd omdat de buitenpost is gevestigd op land dat eigendom is van Palestijnse boeren. Begin deze maand kwam de Israëlische regering met de kolonisten overeen dat zij pas over drieëneenhalf jaar zouden vertrekken naar huizen op een heuvel twee kilometer verderop die onderdeel zou worden van een andere nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.

Drie rechters van het Hooggerechtshof besloten unaniem om het akkoord tussen de staat en de kolonisten te verwerpen. Wel krijgen de kolonisten nu tot augustus de tijd de buitenpost te verlaten. Vanaf dat moment zal de ontruiming moeten plaatsvinden. De regering is nu druk bezig elders op de bezette Westelijke Jordaanoever onderdak te vinden voor de kolonisten.

Onder het internationaal recht zijn alle nederzettingen in bezet Palestijns gebied illegaal. Israël betwist dat. Migron is een van de ruim honderd buitenposten op de Westelijke Jordaanoever die ook volgens Israëlisch recht illegaal zijn. Er wonen ongeveer driehonderd mensen.

Het is nog onduidelijk of de kolonisten Migron binnen vier maanden vrijwillig zullen verlaten. Gisteravond dreigde een kolonistenleider al dat de ontruiming „niet ongemerkt voorbij zou gaan”. Eerder hadden kolonisten gedreigd met „een burgeroorlog”.

Activisten en juristen zijn gematigd positief over de laatste uitspraak van het Hooggerechtshof. Aeyel Gross, docent mensenrechten aan de universiteit van Tel Aviv, noemde Migron vanochtend in de krant Ha’aretz „slechts het topje van de ijsberg” . „Het is het topje van de ijsberg van buitenposten en nederzettingen op Palestijns land. Het is het topje van de ijsberg in termen van hoe de regering een oogje toeknijpt of zelfs samenwerkt met de illegale buitenposten.”

Israël beloofde de internationale gemeenschap in 2003 om Migron te vernietigen, maar stelde dat steeds uit. En hoewel de staat Migron nooit officieel heeft goedgekeurd, zijn er vele tonnen in geïnvesteerd, is de buitenpost aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en krijgt Migron bescherming van het Israëlische leger.