Het record

Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo smiles during the Spanish league football match between Real Madrid and Real Sociedad at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on March 24, 2012. AFP PHOTO/ PEDRO ARMESTRE AFP

Wie verbrak welk record?

De Portugese voetballer Cristiano Ronaldo, sterspeler van de Spaanse miljoenenclub en koploper Real Madrid. Ronaldo scoorde zaterdag in de met 5-1 gewonnen competitiewedstrijd tegen Real Sociedad tweemaal voor de ‘Koninklijke’. Daarmee passeerde hij de magische grens van honderd competitiedoelpunten voor Real Madrid. Bovendien had Ronaldo voor zijn 101 treffers in de Primera Division slecht 92 wedstrijden nodig en daarmee is hij productiever dan welke speler ook in de geschiedenis van de hoogste Spaanse voetbalklasse.

Is Ronaldo dit seizoen uitzonderlijk goed op dreef?

Ja en nee. De Portugese vedette scoort al jaren aan de lopende band, maar dit seizoen gaat het wel erg hard. In zijn eerste seizoen bij Real Madrid (2009/2010) deed hij het nog rustig aan met 26 competitietreffers. Aan het eind van het vorige seizoen stond de teller op veertig doelpunten en dat lijkt hij, gelet op zijn moyenne, dit jaar te gaan verbeteren. Na 29 duels stond Ronaldo vorig jaar op 29 doelpunten, maar in deze voetbaljaargang staat hij na even veel wedstrijden dus al op 35 goals. Nog slechts vijf te gaan dus.

Hij kan dus niet meer stuk bij Real Madrid?

Nee, want Ronaldo verbrak met zijn ‘snelste honderd goals ooit’ in de Primera Division het record van niemand minder dan de Hongaarse voetballegende Ferenc Puskás, die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw schitterde in het shirt van de Koninklijke. Puskás, samen met de Argentijn Alfredo di Stéfano een soort heilige voor voetbalminnend Madrid, had 105 wedstrijden nodig om de barrière van honderd competitietreffers te slechten.