Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Google mag in Japan geen zoeksuggesties meer doen

Autocomplete in Google.
Autocomplete in Google.

Google mag geen zoektermen meer afmaken voor Japanners. Een rechtbank in Japan heeft bepaald dat Google moet stoppen met het aanvullen van zoektermen in dat land.

Google probeert gewoonlijk te anticiperen op wat internetters hopen te vinden, en vult in browsers zoektermen automatisch aan met suggesties van veel gezochte zoekopdrachten: de ‘autocomplete’-functie. Google legt dat zo uit:

“As you type, Google’s algorithm predicts and displays search queries based on other users’ search activities. If you’re signed in to your Google Account and have Web History enabled, you might also see search queries from relevant searches that you’ve done in the past. In addition, Google+ profiles can sometimes appear in autocomplete when you search for a person’s name. Apart from the Google+ profiles that may appear, all of the predicted queries that are shown in the drop-down list have been typed previously by Google users.”

In Japan klaagde een man Google aan, zo meldt de NOS, omdat zijn privacy geschaad zou zijn door de aanvulservice van Google. Hij zegt dat hij in verband wordt gebracht met misdaden die hij niet heeft gepleegd.

Zijn naam is niet bekend gemaakt, maar waarschijnlijk is dat hij een bekende, criminele naamgenoot heeft. Bij het zoeken naar zijn naam komen, na het klikken op de suggesties van Google, tienduizenden artikelen over misdaden naar boven. Volgens de Japanner zijn de suggesties van Google de reden dat hij enkele jaren geleden zijn baan is verloren en bij meerdere bedrijven werd afgewezen als sollicitant.

Een regionale rechtbank in Tokio heeft daarom bepaald dat Google moet stoppen met de zoeksuggesties. Google weigert daar aan te voldoen. Volgens het Amerikaanse bedrijf valt het niet onder de Japanse wet, omdat het hoofdkantoor in de Verenigde Staten staat.

Ook zou de privacy volgens Google geen onrecht worden aangedaan, vanwege het automatische karakter van het aanvullen van zoektermen. Dat was ook de reden dat Google een eerder verzoek van de man om enkele zoekresultaten te wissen al afwees, zo schrijft The Japan Times. Volgens medewerkers van de zoekmachine worden de woorden niet gekozen, maar automatisch gegenereerd en schaden de suggesties daarom de privacy niet.