‘Arabische Liga wil geen deadline voor opstappen Assad’

Syrische vluchtelingen uit het dorp Qusayr komen aan in Libanon. Volgens VN-bemiddelaar Kofi Annan kan alleen president Assad het conflict in Syrië beëindigen. Foto AFP / Joseph Eid

De Arabische Liga zal de Syrische president Bashar al-Assad donderdag tijdens een internationale top in Irak niet vragen om op te stappen. Maar de Arabische leiders zullen daar wel hun steun uitspreken voor een machtsoverdracht geleid door Syrië.

Dat heeft de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Hoshiyar Zebari vandaag gezegd, meldt persbureau Reuters. Op de driedaagse top in Bagdad zal het stappenplan van VN-bemiddelaar Kofi Annan gesteund worden, dat oproept tot een staakt-het-vuren, een politieke dialoog tussen oppositie en regering en toegang voor hulporganisaties tot Syrië.

Rusland steunt het zesdelige stappen plan van Annan voor een vreedzaam einde van het conflict in Syrië:

Vandaag zei Annan in Moskou, na een ontmoeting met president Dmitri Medvedev, dat Assad zich niet kan verzetten tegen de “wind der verandering”, maar benadrukte nog wel dat het te vroeg is om een tijdschema vast te stellen voor een vreedzame oplossing van het conflict in Syrië. De voornaamste reden daarvoor zou zijn dat “nog niet alle partijen het plan steunen”, aldus Annan. Hij benadrukte wel dat het conflict waarin al meer dan achtduizend mensen omkwamen volgens de Verenigde Naties, niet voort mag slepen.

Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants is er weinig kans dat er bij de top in Bagdad een overeenkomst kan worden gesloten tussen de lidstaten van de Arabische Liga over Syrië. De landen zijn daarover te veel verdeeld. Roelants:

“Het eerdere plan van de Arabische Liga, dat een onmiddellijk vertrek van Assad eiste, is min of meer verlaten. In het plan van Annan wordt daar niet over gesproken. En juist de Golfstaten en dan met name Saoedi-Arabië en Qatar willen dat Assad verdwijnt, omdat daarmee een bondgenoot van Iran verdwijnt. Het is onwaarschijnlijk dat bijvoorbeeld Irak daarmee zal instemmen, die deelt een grote grens met Iran en maakt zich zorgen om de toekomst en stabiliteit van Syrië. Er is waarschijnlijk teveel verschil in mening over de aanpak van Syrië dat er tijdens de top echt een oplossing zal komen. Ik speculeer, maar ik denk dat het niet zal komen tot een resolutie tegen Assad.”

In verschillende plekken in Syrië kwam het vandaag opnieuw tot gevechten tussen militairen en gewapende opstandelingen, meldt persbureau AFP op basis van activisten. Volgens het Syrische Observatorium zouden vandaag negentien burgers, elf soldaten en twee deserteurs omgekomen zijn. Opstandelingen roepen de internationale gemeenschap op om snel in te grijpen in het land.

Het Vrije Syrische Leger zou kampen met munitietekort en richt zich op een uitputtingslag om het regime omver te werpen. Een reportage van Al Jazeera:

    • Hans Klis