Eurogroep praat over noodfondsen

De Eurogroep komt vrijdag bijeen in Kopenhagen. Geen crisisoverleg, maar de ministers moeten wel knopen gaan doorhakken.

De ministers van Financiën spreken in Denemarken over een eventuele vergroting of samenvoeging van Europese noodfondsen. Een aantal landen, waaronder Frankrijk, vindt dat de fondsen EFSF en ESM samengevoegd moeten worden tot een permanent fonds om de reserves uit te breiden. De Europese Commissie stelde vorige week een uitbreiding naar 940 miljard euro voor: 440 miljard van het EFSF en 500 miljard van het ESM. Met name Duitsland heeft zijn steun aan het plan nog niet toegezegd: dat land ziet liever geen samenvoeging, maar slechts een minder grote verhoging van het ESM. Bij een samenvoeging van de fondsen zou het EFSF opgaan in het ESM. In juli 2013 wordt het EFSF opgeheven.

De noodfondsen zijn wellicht niet het enige gespreksonderwerp in Kopenhagen: de kans bestaat dat de Duitse minister Wolfgang Schäuble vrijdag als nieuwe voorzitter van de euroministers van Financiën wordt voorgedragen. Hij is de beoogde opvolger van Jean-Claude Juncker.

In de aanloop naar de besprekingen worden deze week diverse cijfers bekend gemaakt die de financiële situatie van de EU kunnen typeren. Zo wordt begin deze week het consumentenvertrouwen van onder meer Duitsland, Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten gepubliceerd. Woensdag presenteert Frankrijk de vierde kwartaalcijfers over 2011. Ook cijfers over het economisch sentiment in de EU in maart worden woensdag verwacht. Vrijdag worden de inflatiecijfers van de Eurozone bekend, net als het consumenten- en producentenvertrouwen in de EU.

In Nederland publiceert het CBS dinsdag de tweede raming van de economische groei in het laatste kwartaal van 2011. Vrijdag volgen de cijfers over de staatsschuld en het begrotingstekort.

    • Simon Bruyning