Espresso met Aleksandr Loekasjenko

In Minsk hebben afgelopen weekend zo’n 2.500 mensen meegelopen in een betoging tegen de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. Het was de eerste door de autoriteiten toegestane demonstratie sinds de verkiezingen in 2010.

Foto Reuters / Vasily Fedosenko

Vreemde borden

In Minsk hebben afgelopen weekend zo’n 2.500 mensen meegelopen in een betoging tegen de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. Het was de eerste door de autoriteiten toegestane demonstratie sinds de verkiezingen in 2010. ‘Ik wilde het westen laten zien dat het hier reuze meevalt,’ zegt Loekasjenko. ‘Het is onzin dat Wit-Rusland de laatste dictatuur van Europa wordt genoemd.’ De president neemt een slokje espresso. ‘Betogers hebben een heel gezellige dag gehad.’ Klopt het dat er gedemonstreerd is onder toezicht van de oproerpolitie? ‘Dat niet alleen,’ antwoordt Loekasjenko. ‘De geheime politie heeft alle betogers ook gefotografeerd. Je weet nooit of het nog van pas kan komen.’

Na de presidentsverkiezingen van 2010 gingen 40.000 mensen uit protest de straat op. Deze vreedzame betoging werd met buitensporig geweld uiteengeslagen. ‘We hebben nu alleen activisten met vreemde borden tegengehouden,’ zegt de Wit-Russische president. Kan hij een voorbeeld noemen? ‘Iemand had een foto van mij voorzien van een hitlersnorretje,’ zegt Loekasjenko. ‘Terwijl er niks mis is met mijn eigen snor.’ Mochten er wel leuzen worden gescandeerd? ‘Jawel,’ zegt hij. ‘We hebben er van tevoren een aantal goedgekeurd.’ Welke? ‘Loekasjenko is niet lief, maar Bashar al-Assad is zeven maal erger,’ zegt de president. ‘En: Wij willen mensenrechten, maar staatstelevisie is belangrijker.’