En toen maakte Pérez een 'foutje', en Alonso won de GP

Ferrari driver Fernando Alonso of Spain powers his car through the rain during Formula One's Malaysian Grand Prix at the Sepang International Circuit in Sepang on March 25, 2012. AFP PHOTO / Saeed KHAN AFP

Sauber-coureur Pérez, protegé van Ferrari, werd tweede bij de GP van Sepang achter Alonso (Ferrari).

Rotterdam. Formule 1-coureur Fernando Alonso won gisteren op het circuit van Sepang, maar de hoofdrol was voor Sergio Pérez. In verraderlijke weersomstandigheden maakte de jonge Sauber-coureur indruk tegenover de tweevoudig wereldkampioen. Alonso leek in zijn Ferrari in de slotfase niet te ontkomen aan een serieuze aanval van de Mexicaan, maar juist op dat moment maakte Pérez een ‘foutje’.

De Grand Prix van Maleisië begon net als vorige week met beide McLarens op de eerste startrij, en werd al snel weer onderbroken vanwege hevige regenval. Na de herstart deed het water zijn werk: op de natte baan nivelleerden de verschillen tussen de teams en lieten rijderskwaliteiten zich des te meer gelden. Alonso pakte de leiding na een slechte pitstop van Lewis Hamilton (McLaren). Door als eerste regenbanden te halen posteerde Pérez – bezig aan zijn tweede F1-seizoen – zich achter de Spanjaard. De Sauber-coureur opende de jacht op Alonso, die dit jaar in droge weersomstandigheden nog niet het materiaal had om in de top mee te rijden. Hierdoor ontstond een dubbele verhaallijn: Pérez maakt namelijk deel uit van het opleidingsprogramma van Ferrari. Dat stalde hem bij Sauber en in ruil neemt de Zwitserse renstal motoren af bij de Italianen.

Het moment waarop de verstrengeling van belangen kwam bovendrijven liet op zich wachten tot enkele ronden voor het einde. Op het opdrogende asfalt liep de Mexicaan al rondenlang in op Alonso die elk moment een aanval kon verwachten. Toen kwam de teamorder over de boordradio van Pérez: „Voorzichtig, we hebben deze tweede plek nodig.”

Prompt trapte de Sauber-coureur iets te laat op de rem, ging wijd in een bocht waarin dat weinig kwaad kon en Alonso ontsnapte. Hij leidt nu het kampioenschap, maar zei dat zijn zege „niets verandert” aan hoezeer zijn Ferrari nog moet verbeteren. Pérez vond dat er voor hem „zeker” een overwinning in had gezeten. „Maar de tweede plaats is fantastisch voor het team.” Hamilton staat dankzij een tweede podiumplek op rij kort achter Alonso. Sebastian Vettel, de laatste twee jaar winnaar in Maleisië, kon niet imponeren. Red Bull meldde zich het hele weekend nimmer vooraan en de regerend wereldkampioen finishte als elfde. NRC