Een iets te vroege zomerzotheid

De groenteboer had rabarber liggen. Het blad frisgroen en de stengels glanzend als felroze zuurstokken. ’t Is er, net als voor de aardbeien en de asperges die ernaast lagen, eigenlijk nog iets te vroeg voor. Maar ik kon het niet laten. Ze moesten en zouden mee naar huis.

Rabarber is een fijne, veelzijdige groente. Hij leent zich voor van alles en nog wat, van hartige chutneys en sauzen tot gebak, toetjes en jam. De Britten zijn meesters in het bedenken van steeds weer nieuwe rabarberbereidingen. In zeventien seizoenen Masterchef UK heb ik geen finale gezien zonder dat er op zijn minst één barbieroze puddinkje, taartje, trifletje, crème brûléetje, geleitje of sorbetje voorbijkwam.

Maar hoe spannend al die culinaire meesterwerken er ook uitzien, aan het begin van het seizoen verdient rabarber het om in z’n volle glorie geproefd te worden. En dus kookte ik er moes van. Doodgewone, ouderwetse rabarbercompote, maar wel extra fris en pittig gemaakt met een vleugje gember. We aten hem nog voor hij was afgekoeld, met lobbig geklopte slagroom direct uit de koelkast, en het contrast tussen die lauwwarme, zurige moes en die koude, zoete room was een ware sensatie.

Rabarber en gember vormen een solide combinatie, rabarber en room is ook een beproefd setje, en stemgember geserveerd met licht geslagen room is niet voor niets een klassieker geworden. Wie er geen problemen mee heeft zoiets simpels op tafel te zetten, moet het vooral eens proberen. Een knapperig koekje van het een of ander – denk aan kletskoppen, tuiles of van die flinterdunne Belgische wafeltjes – is een fijne aanvulling vanwege het mondvermaak dat het biedt.

Voor wie rabarbercompote met slagroom echt te ordinair vindt klinken, hier een recept voor een poepsjiek Engels dessert: rhubarb fool.

Snijd de uiteinden van de rabarber weg, trek eventueel de stugste draden van de stengels (maar probeer zoveel mogelijk rode schil te laten zitten voor een roze compote) en snijd de groente in stukjes. Snijd de gemberwortel in schijfjes. Doe de rabarber, gember, 125 gram suiker en 80 ml water in een pan en breng aan de kook. Roer, draai het vuur laag en kook de rabarber, afgedekt, 15 minuten. Vis de gember uit de pan en roer de rabarber tot moes. Laat afkoelen. Klop de slagroom lobbig en zoet hem naar smaak. Voeg de slagroom bij de rabarber en roer voorzichtig met een spatel tot een mooi draaikolkeffect ontstaat. Verdeel de rabarberroom over hoge glazen, serveer met een lange lepel en eventueel een knapperig koekje. (Inderdaad, deze fool is niks anders dan rabarbermoes met slagroom maar dan zonder die opwindende warm-koud-sensatie. Niet verder vertellen hè.)

Thuiskok heeft vijf auteurs: Janneke Vreugdenhil (ma),Menno Steketee (di), Roos Ouwehand (woe), Joël Broekaert (do) en Joep Habets (vrij).

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/thuiskok

    • Janneke Vreugdenhil