Een frontdame met allure

Bassbraai Tropical Tour met Skip & Die, Fellow en Bomb Diggy Crew. Gehoord: 23/3, Paard van Troje, Den Haag. Tournee t/m 19/4.

Met het optreden tijdens de aftrap van de nationale Bassbraai Tropical Tour, vrijdagnacht in het Paard van Troje in Den Haag, meldt Afro-electroformatie Skip & Die zich vast met klem voor de festivalzomer. Skip & Die is een project van de Nederlandse producer Jori Collignon (C-Mon & Kypski, Nobody Beats The Drum) en de Zuid-Afrikaanse zangeres Cata Pirata. Ze mengen traditionele Afrikaanse ritmes met harde elektronische beats en een punkhouding.

Die attitude komt vooral voor rekening van Cata Pirata, een frontdame met allure. Ze kronkelt op plateauzolen en in hotpants over het podium en kan rauw zingen, maar ook beheerst cool. Ze laveert behendig tussen vocale stijlen: het snerpende Portugees van de Braziliaanse favela funk, het toasten van de Jamaicaanse dancehall, de eenvoudige cadans van Amerikaanse oldschoolrap en punk.

De charismatische Cata Pirata geeft live nieuw elan aan de elektronische beats uit de laptop, al verdrinkt haar zang door het slecht afgestelde geluid bij dit concert helaas te vaak in de orkaan van beats en percussie. Dat elan komt ook van de links en rechts van het podium opgestelde percussionisten, die in nummers als Get Your Braai On en Muti Murder met razende klappen op trommels en met shakers, koebellen en handjeklap, de gierende beats opzwepen.

Voor de dancefestivals meldt ook Arubaans-Amsterdamse dj Fellow zich die vorig jaar indruk maakte met zijn sterke EP Run De Dance. Bij hem speelt een bescheiden drummer live mee, maar dat lijkt nauwelijks nodig. In nummers als de tropische bom Boisterous, Come In en Hands Dem Up zet Fellow met zijn cocktail van kuduro, electro, soca en moombahton, vol ritmische vocale samples en elektronische percussie, een ontploffende set neer. Mooi is het gelijklopende bombardement aan tropische beelden dat de vj achter hem op het scherm projecteert.

    • Saul van Stapele