De academie voor het leger zoekt weer studenten

Defensie ontslaat personeel, maar er is ook ruimte voor nieuwe militairen. De Koninklijke Militaire Academie in Breda houdt weer open dagen.

Nederland, Breda, 23-03-12 KlaasHakvoort. HAVO VWO studenten tijdens een informatiedag voor de officeren opleiding in het KMA breda. © Foto Merlin Daleman

Bij de zijuitgang van de kroeg heeft iemand overgegeven. De groep potentiële studenten die wordt rondgeleid op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) kan er maar net omheen stappen, op het smalle, stenen trappetje van het kasteel waar de academie sinds 1826 gehuisvest is.

De KMA organiseert deze maand open dagen. Daar benadrukken de militaire voorlichters dat hier serieuze, zware en wetenschappelijke opleidingen worden gegeven, die niet voor iedereen zijn weggelegd. Waarbij de cadetten, de officieren in spe, fysiek en mentaal moeten afzien, geen vrije tijd hebben en van wie maar de helft de eindstreep haalt.

De werving van de krijgsmacht heeft de afgelopen tijd op een laag pitje gestaan. Er was vorig jaar geen geld en geen plek voor rekrutering: er wordt 1 miljard euro bezuinigd en duizenden mensen verliezen hun baan. Dat hebben ze gevoeld bij defensie, de animo nam navenant af.

Nu moet „in inhaalslag” gemaakt worden. Vooral aan technische specialisten is een tekort ontstaan. Een nieuwe campagne onder de leus Je moet het maar kunnen vervangt de oude reclamespots Geschikt/ongeschikt. Op Marktplaats krijgen techneuten die speuren naar spullen een aanbieding van een een motorblok van een pantservoertuig, een vliegtuigwiel of een radar. Met de daarbij behorende baan bij defensie.

„Er is langzaamaan weer meer ruimte voor werving”, zegt kapitein ter zee Carin Kleinveld, hoofd arbeidscommunicatie en werving. Erg veel ruimte is er overigens nog niet. Voor havisten is er geen plek op het lange traject van KMA, terwijl de opleidingen van vier à vijf jaar sinds kort geaccrediteerd zijn als hbo-bachelors. Alle vacatures voor de marechaussee zijn volgend collegejaar al vergeven. De verkorte opleiding voor de landmacht ligt stil.

Vandaag reikt minister Hans Hillen (Defensie, CDA) de eerste bachelordiploma’s uit. Zo’n diploma moet studenten vooral helpen als blijkt dat hun toekomst na een tijdelijk contract toch buiten de krijgsmacht ligt. Een baan voor het leven krijgt vrijwel niemand meer bij defensie.

Het wekt soms verbazing dat in tijden van drastische bezuinigingen en zesduizend gedwongen ontslagen actief wordt gezocht naar drieduizend nieuwe medewerkers. Carin Kleinveld heeft zelf een brief gekregen, waarin staat dat ze tot een „knelpuntcategorie” behoort. Het kan dus zijn dat zij of haar collega’s van de wervingsafdeling overtollig worden verklaard, terwijl ze zelf nieuwe mensen aannemen. „Dat hoort erbij om een gezond bedrijf te blijven”, zegt Kleinveld.

Door het gebrek aan rekrutering, lukte het de KMA vorig jaar maar de helft van de gewenste 275 cadetten te werven. Dat moet dit seizoen beter. Van cadet Piet Wietze de Boer, de derdejaars die de rondleiding geeft, mag het wel weer wat drukker worden. „Hoe minder cadetten, hoe rustiger het is in de bar. ”