'Communist' wordt leider Hongkong

De zakenelite van Hongkong heeft zondag onder goedkeurend oog van de Chinese autoriteiten de miljonair Leung Chun-ying (57), gekozen tot de nieuwe ‘hoofdbestuurder’ van de stad, een belangrijk internationaal financieel centrum.

Leung zei gisteren in zijn overwinningstoespraak er alles aan te zullen doen om de vrije media, organisaties en onafhankelijke rechtspraak in autonoom Hongkong te beschermen.

Of Leung een voorstander is van de verdere democratisering van Hongkong, zoals enigszins vaag is afgesproken in 1997, is niet duidelijk. Volgens Hongkongse media en universitaire analisten is hij geen democraat, heeft hij een hekel aan betogingen en ook aan kritiek. Hij zou een groot bewonderaar zijn van de voormalige leider Deng Xiaoping.

Leung, een vastgoedtaxateur, was waarschijnlijk niet verkozen tot deze topfunctie als de zeven miljoen Hongkongers hadden meegedaan aan deze verkiezingen. In opiniepeilingen en schaduwverkiezingen, die bij wijze van protest waren georganiseerd door de Universiteit van Hongkong, veroverde hij nog geen derde van de stemmen.

Zijn verkiezing heeft hij te danken aan de steun van een meerderheid van de geselecteerde leden van het zogeheten Verkiezingscomité, waarin Hongkongse ondernemers (de tycoons) sterk zijn vertegenwoordigd.

De Chinese autoriteiten steunden aanvankelijk vastgoedmiljardair Tang, geboren in Shanghai, maar nadat hij in opspraak was geraakt door een buitenechtelijke dochter, gesjoemel met een villa en schending van de strenge Hongkongse bouwverordeningen koos Peking voor de minder omstreden Leung.

Volgens sommige Hongkongse media is Leung een ondergronds lid van de Communistische Partij van China. Gisteren ontkende hij dit opnieuw. Wel gaf hij aan nauwe banden te hebben met leden van het zittende Politbureau. De nieuwe ‘hoofdbestuurder’ wil de komende vijf jaar proberen de sociale woningnood te lenigen door nieuwbouw en de inpoldering van enige Hongkongse baaien. Hij wil ook het systeem van gratis onderwijs uitbreiden.

De in Engeland opgeleide Leung wacht overigens nog een onderzoek naar vermeende banden met Hongkongse misdaadkartels bij de aanbesteding van een cultureel centrum.