Barendrechter aangehouden voor hacken KPN

De Nationale recherche heeft een Nederlandse verdachte aangehouden die betrokken zou zijn bij de hack bij KPN begin dit jaar. Foto KPN

De Nationale Recherche heeft vorige week dinsdag in Barendrecht een zeventienjarige jongen aangehouden op verdenking een digitale inbraak bij KPN in januari. Hij zou het computersysteem van het telecombedrijf met kwaadaardige software hebben beschadigd.

De Barendrechter verkreeg zo van enkele honderden servers de hoogste toegangsrechten. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Ook werd in Australië een zestienjarige hacker aangehouden die in contact stond met de Nederlandse verdachte.

Verdachte hackte ook universiteitsnetwerken

De Nationale Recherche legde beslag op een versleutelde computer, twee laptops en gegevensdragers van de Nederlandse verdachte. Ze kwamen hem op het spoor nadat hij in een chatkanaal tegen studenten van de Korea Advanced Institute of Science and Technology (Kaist) had opgeschept over zijn inbraak. De verdachte is vermoedelijk ook binnengedrongen in computers van de Tokohu University in Japan, de universiteit van Trondheim in Noorwegen en de Kaist in Zuid-Korea. Bovendien lijkt de jongen een website te beheren waarop gegevens van gestolen creditcards worden verhandeld.

Volgens het OM blokkeerde KPN na de ontdekking van de hack uit voorzorg twee miljoen e-mailaccounts. Volgens het telecombedrijf staan de twee zaken los van elkaar. De inloggegevens van klanten die toen op internet verschenen bleken afkomstig van thuiswinkel baby-dump.nl, meldt persbureau Novum. KPN keerde een ton aan schadevergoedingen uit aan klanten die gedupeerd werden door het afsluiten van de mailaccounts.

Het voorarrest van de Barendrechter werd vrijdag met twee weken verlengd. Het OM kwam er vanwege het belang van het onderzoek niet eerder mee naar buiten. Volgens KPN laat de leeftijd van de verdachte Barendrechter en of er al dan niet sprake is van kwade opzet onverlet dat de beveiliging optimaal moet worden georganiseerd.