Albayrak verliest kort geding tegen commissie

Nurten Albayrak (midden) tijdens het kort geding in oktober vorig jaar toen ze opheffing van haar schorsing eiste. Foto NRC / Roel Rozenburg Nurten Albayrak (midden) tijdens het kort geding in oktober vorig jaar toen ze opheffing van haar schorsing eiste. Foto NRC / Roel Rozenburg

De in opspraak geraakte COA-directeur Nurten Albayrak krijgt geen inzicht in het onderzoeksmateriaal van de commissie-Scheltema. De rechtbank in Den Haag heeft haar eis daartoe afgewezen. Dat meldt persbureau Novum. De rechtbank geeft woensdag een motivatie bij de uitspraak.

Albayrak spande een kort geding aan tegen de commissie die het werkklimaat en de bestuursstructuur van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) onderzoekt. De op non-actief gestelde directeur vond dat ze inzage moest krijgen in alle beschikbare informatie. Om goed gebruik te kunnen maken van haar recht op wederhoor, moet Albayrak volgens haar advocaat Anita Verbeek weten hoe de commissie aan bepaalde informatie komt.

Albayrak in september op non-actief vanwege misstanden

Albayrak werd op non-actief gesteld in september, nadat de NOS op basis van anonieme bronnen had bericht over misstanden bij het COA. ‘Zonnekoningin’ Albayrak zou een schrikbewind voeren en er zou een angstcultuur heersen. Ook zou ze hebben gelogen over de hoogte van haar salaris.

Rechter: ze mag weer aan het werk - terugkeer uitgesteld

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde in januari dat Albayrak vanaf 1 maart weer aan het werk mocht. Haar terugkeer werd echter na overleg tussen Albayrak en het COA uitgesteld in afwachting van de resultaten van de onderzoekscommissie die het handelen van Albayrak onderzoekt.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door voormalig staatssecretaris van Justitie Michiel Scheltema (D66) en oud-topvrouw van De Nederlandsche Bank Jacqueline Rijsdijk. Albayrak krijgt de mogelijkheid te reageren op de uitkomsten van dit onderzoek.