agenda

A woman shouts slogans during a rally calling for a general strike on March 29, in Pamplona, northern Spain, Friday, March 2, 2012. Spain's prime minister said Friday that his recession-ridden country will miss its deficit goal for this year, risking sanctions from the European Union. (AP Photo/Alvaro Barrientos) AP

Dinsdag 27 maart

In Brussel presenteert de OECD, de club van industrielanden, het rapport Euro Area 2012. Het is de uitkomst van een onderzoek naar de economie van de eurozone en richt zich vooral op manieren om de disbalans tussen noord en zuid te verminderen en groei te stimuleren door middel van structurele hervormingen.

In Abu Dhabi wordt de International Prize for Arabic Fiction uitgereikt, een van de meest prestigieuze literaire prijzen in de Arabische wereld. Op de shortlist staan zes auteurs: de Libanees Jabbour Douaihy, de Egyptenaar Ezzedine Choukri Fishere, de Libanees Rabee Jaber, de Egyptenaar Nasser Iraq, de Algerijn Bachir Mefti en de Tunesiër Habib Selmi.

Maandag kwam paus Benedictus XVI vanuit Mexico aan in Cuba. Vandaag ontmoet hij president Raul Castro.

Amnesty International voert al jaren campagne tegen de de doodstraf. Vandaag publiceert de organisatie de cijfers over uitvoering van de doodstraf in het afgelopen jaar. Volgens het laatste rapport, over 2010, werden in dat jaar door 23 landen in totaal ten minste 527 doodvonnissen voltrokken. China, meer dan duizend executies, is daarbij niet opgeteld, het land is absolute koploper in negatieve zin.

Woensdag 28 maart

Het Europees Parlement debatteert over uitbreiding van de EU. Europarlementariërs hebben zelf rapporten geschreven over Servië, Kosovo, Turkije en Montenegro. Het parlement heeft er geen invloed op of die landen snel of minder snel bij de EU komen – pas helemaal aan het eind mogen de Europarlementariërs meebeslissen over de uitbreiding. Toch worden de rapporten van het parlement in de kandidaat-lidstaten zelf heel goed gelezen. ‘Dus hebben we wél invloed’, vinden de Europarlementariërs.

De Turkse premier Tayyip Erdogan bezoekt Teheran. Volgens de Turkse media zal hij de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad verslag doen van de Nuclear Security Summit (over het voorkomen van nucleair terrorisme) die op 26 en 27 maart werd gehouden in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Iran heeft voorgesteld om de onderhandelingen met de zogeheten ‘P5+1’, de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland, te hervatten in Istanbul. Mogelijk gebeurt dat komende maand, maar een precieze datum is nog niet bekend.

In Brussel wordt het European Cybercrime Centre opgericht. Dit moet een belangrijk centrum worden in de strijd tegen internetcriminaliteit in de EU. Een van de belangrijkste doelen van het centrum is lidstaten te helpen bij justitieel onderzoek en om de georganiseerde misdaad en fraude op internet in kaart te brengen.

Donderdag 29 maart

De regeringsleiders van de Arabische Liga zijn vandaag bijeen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Precair onderwerp op de agenda van hun Arabische top is Syrië. Vorige week ondersteunde de Veiligheidsraad in een verklaring het vredesplan van bemiddelaar Kofi Annan.

De Franse president Nicolas Sarkozy en de socialistische presidentskandidaat François Hollande wonen een bijeenkomst van de nationale politie in Parijs bij. De politie zal voorstellen presenteren voor de verbetering van de veiligheid, een onderwerp dat na de aanslagen in Toulouse bovenaan de agenda staat. Tot de aanslag op de joodse school (19 maart) werd de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen bijna uitsluitend bepaald door economische thema’s.

In het kleine West-Afrikaanse land Gambia worden parlementsverkiezingen gehouden. De verwachting is dat de regerende partij van president Jammeh alle zetels wint. Jammeh kwam in 1994 aan de macht via een coup. Sindsdien is de armoede sterk toegenomen. Het aantal mensen onder de armoedegrens is gestegen van 30 naar 74 procent in 2006.

In Spanje is een algemene staking tegen voorgestelde hervormingen van de conservatieve regering van premier Mariano Rajoy. Eerder deze maand protesteerden in Madrid al circa 30.000 vakbondsleden. En dan zijn er de indignados, de verontwaardigde jongeren die al langer regelmatig de straat op gaan. Spanje telt 5,3 miljoen werklozen; begin deze maand werd bekend dat nog eens 630.000 banen verdwijnen.

Vrijdag 30 maart

Informele bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën en Economische Zaken in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Zondag 1 april

In Istanbul komen de ‘Vrienden van Syrië’ voor de tweede keer bijeen. Het is een vervolg op de eerste top eind februari, waar ruim zestig westerse en Arabische landen aanwezig waren. Toen eisten ze dat het Syrische regime onmiddellijk een staakt-het-vuren in acht zou nemen en hulporganisaties zou toelaten.

Er zijn algemene verkiezingen in Mauretanië. Die zouden afgelopen herfst worden gehouden, maar werden uitgesteld na protest van de oppositie. Deze vindt dat de regering, geleid door president Mohamed Ould Abdel Aziz, een voormalig generaal, slechts een façade is van het voorgaande militaire bewind. De democratie in de West-Afrikaanse regio ontwikkelt zich met horten en stoten. In Mali pleegden militairen onlangs drie weken voor de verkiezingen een staatsgreep. Maar in Senegal legde president Abdoulaye Wade zich dit weekeinde neer bij zijn nederlaag, nadat hij op omstreden wijze op herverkiezing had aangestuurd.

Maandag 2 april

In de Cambodjaanse hoofdstad Phom Penh komen de ministers van Buitenlandse Zaken van ASEAN bijeen. Hun ambtgenoten van Financiën praatten daar de afgelopen dagen al.