Verkiezingen Senegal verlopen rustig - kans op onrust

Caption: Election officials empty a ballot box during the counting of votes at a polling station in Dakar on March 25, 2012. Senegal began tallying votes today after a run-off election in which the 85-year-old incumbent Abdoulaye Wade is fighting a united opposition against his controversial bid for a third term. Polling stations closed after a largely peaceful day of voting in the west African nation whose reputation as a stable democracy has been put on the line over Wade's re-election bid, which has led to deadly riots. AFP PHOTO / SEYLLOU Medewerkers van een stembureau in Dakar beginnen met het tellen van de stemmen in de tweede ronde van de Senegalese presidentsverkiezingen. Foto AFP

De huidige president van Senegal Abdoulaye Wade is optimistisch dat hij de tweede ronde van de omstreden presidentsverkiezingen wint. De komende dagen zullen echter duidelijk maken of hij inderdaad voor de derde keer verkozen wordt tot het hoogste ambt.

De verkiezingen liepen vandaag rustig, meldt persbureau AP. In Dakar kwam het eerder vandaag wel tot opstootjes bij het stembureau waar Wade kwam om te stemmen. De oproerpolitie moest de aanhangers van de president uiteendrijven met traangas.

Hoewel de verkiezingen geordend lijken te zijn verlopen, werden er wel enkele onregelmatigheden gemeld. Zo werden bij een stembureau kaartjes uitgedeeld voor een concert van Youssou N’dour als mensen konden bewijzen dat zij op de tegenstander van Wade stemden, voormalige premier Macky Sall. N’dour stelde zichzelf eerder ook kandidaat, maar mocht niet meedoen aan de verkiezingsstrijd. De superster sprak daarop zijn steun uit voor Sall.

De eerste stemronde in februari leidde tot grote onrust in Senegal, dat normaal gesproken te boek staat als een van de meest stabiele en democratische landen van West-Afrika. Wade mocht volgens de grondwet eigenlijk geen derde termijn in, maar kreeg daar via het constitutionele hof toch toestemming voor.

Bij de onrust die rond de eerste ronde in de hoofdstad Dakar ontstond, kwamen zes mensen om het leven. Honderdvijftig anderen raakten gewond. Veel jongeren zijn boos dat Wade ondanks twee voltooide ambtstermijnen toch kan meedoen. Ze zien hem nu als de zoveelste Afrikaanse leider die zo lang mogelijk vast wil houden aan zijn macht terwijl het land worstelt met armoede en werkloosheid. Wade bracht daar tegenin dat hij meer heeft gedaan voor het land in twaalf jaar dan de rivaliserende socialisten in de veertig jaar voor hem. Die waren aan de macht vanaf de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960, totdat Wade in 2000 president werd.

De campagne voor de tweede ronde verliep vooralsnog zonder grote ongeregeldheden. Maar beide kandidaten hebben al gezegd dat ze zich niet kunnen voorstellen dat ze niet winnen, waarmee de kans groot is op protest van een van hen – en bijbehorende onrust op straat – als de uitkomst bekend is. De uitslagen komen naar verwachting morgen of dinsdag naar buiten.