Senegal kiest vandaag een nieuwe president

Aanhangers van Macky Sall afgelopen vrijdag in de Senegalese hoofdstad Dakar. Veel jongeren zien de 85-jarige Wade graag vertrekken. Foto AP / Rebecca Blackwell

In Senegal wordt vandaag gestemd in de tweede en laatste ronde van de presidentsverkiezingen. Zittend president Abdoulaye Wade neemt het op tegen zijn voormalige premier, Macky Sall. Vooral jongeren willen de 85-jarige Wade zien vertrekken.

De eerste ronde leidde tot grote onrust in Senegal, dat normaal gesproken te boek staat als een van de meest stabiele en democratische landen van West-Afrika. Wade mocht volgens de grondwet eigenlijk geen derde termijn in, maar kreeg daar via het constitutionele hof toch toestemming voor. Tegelijkertijd werd de populaire Senegalese zanger Youssou N’Dour de kandidatuur ontzegd. Toen hij begin dit jaar bekendmaakte dat hij mee wilde doen, leek de kans op succes nog erg groot.

Geen goede vooruitzichten voor Wade

Wade gaat het vandaag erg lastig krijgen. In de eerste ronde, eind februari, bleef hij de andere kandidaten nog voor: hij pakte 36 procent van de stemmen. Sall werd tweede met 27 procent. Maar de belangrijkste andere presidentskandidaten, onder wie ook N’Dour, schaarden zich sindsdien achter de vijftigjarige Sall.

Wade hoopt zijn twaalfjarige machtsperiode te verlengen door de Senegalezen die in februari niet gingen stemmen nu wel over te halen. Bovendien probeerde hij invloedrijke moslimleiders achter zich te krijgen.

Sall zegt dat hij het nu onbetrouwbare en met veel storingen kampende energienetwerk er weer bovenop wil krijgen en dat hij voormalige toeristische trekpleisters weer in ere wil herstellen door daar de sluimerende rebellie de kop in te drukken. Hij hoopt ook stemmen te winnen met de belofte de belastingen te verlagen op alledaagse benodigdheden, zoals rijst.

Beide kandidaten kunnen zich niet voorstellen dat ze verliezen

Bij de schermutselingen die rond de eerste ronde in de hoofdstad Dakar ontstonden, kwamen zes mensen om het leven. Honderdvijftig anderen raakten gewond. Veel jongeren zijn boos dat Wade ondanks twee voltooide ambtstermijnen toch kan meedoen. Ze zien hem nu als de zoveelste Afrikaanse leider die zo lang mogelijk vast wil houden aan zijn macht terwijl het land worstelt met armoede en werkloosheid. Wade brengt daar tegenin dat hij meer heeft gedaan voor het land in twaalf jaar dan de rivaliserende socialisten in de veertig jaar voor hem. Die waren aan de macht vanaf de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960, totdat Wade in 2000 president werd.

De campagne voor de tweede ronde verliep vooralsnog zonder grote ongeregeldheden. Maar beide kandidaten hebben al gezegd dat ze zich niet kunnen voorstellen dat ze niet winnen, waarmee de kans groot is op protest van een van hen - en bijbehorende onrust op straat - als de uitkomst bekend is. De uitslagen komen naar verwachting morgen of dinsdag naar buiten.

    • Peter Zantingh