Santorum wint in Louisiana en wil blijven vechten voor kandidatuur

Rick Santorum wil nog niet opgeven. Hij won vannacht de voorverkiezing van Louisiana. De foto is afgelopen donderdag genomen op een campagnebijeenkomst in de zuidelijke staat. Foto AP / Ben Corda

Rick Santorum heeft vannacht de Republikeinse voorverkiezingen van Louisiana op zijn naam geschreven. Dat dat zou gaan gebeuren in de zuidelijke, gelovige staat, was te verwachten. Romney werd tweede en blijft de gedoodverfde kandidaat om het tegen Obama op te nemen.

Bijna vijftig procent van de stemmen in Louisiana ging naar Santorum. Romney kreeg 27 procent, Newt Gingrich 16 en Ron Paul moet het doen met 6 procent. Was Romney onder de 25 procent gebleven, dan kreeg hij geen enkele afgevaardigde in Louisiana. Het werd voor hem dus ook nog een kleine overwinning: hij ziet Santorum slechts vijf afgevaardigden op hem inlopen terwijl zijn voorsprong bijna driehonderd bedraagt.

‘We zijn er nog, we blijven vechten’

De overwinning bezorgt Santorum weer wat ‘momentum’: hij heeft er weer wat afgevaardigden bij en kon in zijn overwinningsspeech strijdvaardige taal bezigen. “We zijn er nog”, zei de 53-jarige voormalig senator uit Pennsylvania. “We vechten er nog steeds voor. We geloven erin omdat de race ons daar reden voor geeft.” Romney nam gisteren een zeldzaam dagje vrijaf van het campagnevoeren. Hij feliciteerde de winnaar via Twitter.

Twitter avatar MittRomney Mitt Romney Congratulations to Rick Santorum in LA. I look forward to the contests to come and to defeating @BarackObama in November.

Santorum, die het met veel minder campagnegeld moet doen dan zijn rivaal, blijft winnen in de gelovige zuidelijke staten van de ‘bible belt’. Romney worstelt daar nog altijd met het winnen van het vertrouwen van de kiezer. Desalniettemin is de voorsprong die Romney heeft moeilijk nog te overbruggen.

Illinois ging deze week naar Romney, ruime voorsprong blijft

Romney won afgelopen dinsdag in Illinois - een belangrijke overwinning omdat het hem (na Ohio en Michigan) nog meer grip gaf op het belangrijke industriële middenwesten van het land. Hoewel Santorum nu Louisiana binnenheeft en ook mag rekenen op zijn thuisstaat Pennsylvania (die over een maand aan de beurt is), blijft het lastig voor te stellen dat hij Romney nog bijhaalt. De kansen van Gingrich en Paul lijken sowieso verkeken.

Romney heeft volgens de telling van persbureau AP nu 568 afgevaardigden achter zich, Santorum 273, Gingrich 135 en Paul 50. Wie 1144 afgevaardigden achter zich heeft, is definitief degene die het in november tegen Obama opneemt. Daar moet de kanttekening bij gemaakt worden dat de telling van afgevaardigden geen exacte wetenschap is: de regels zijn complex, verschillen per staat en afgevaardigden kunnen op de Republikeinse conventie in augustus alsnog een andere kandidaat kiezen dan degene waar ze nu achter staan.