Oenema pakt WK-brons op 500 meter, Mulder zilver

Thijsje Oenema heeft vanmiddag bij het WK afstanden in Heerenveen een bronzen medaille veroverd op de 500 meter. De Friezin eindigde op de tweede 500 meter in 38,12 seconden als derde. Oenema ging de slotafstand als tweede in, maar werd gepasseerd door de Chinese Jing Yu, die met 37,80 een sterke tijd neerzette.

Oenema tegenover de NOS:

Baas boven baas was echter de Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee, schrijft persbureau Novum. Zij won met 37,66 ook de tweede afstand en eiste daarmee haar eerste wereldtitel op. Eerder werd ze al Olympisch kampioen. Laurine van Riessen (38,55) en Margot Boer (38,60) eindigden respectievelijk als negende en elfde op de tweede 500 meter.

Zilver bij de mannen voor Michel Mulder

Michel Mulder greep in Heerenveen net naast de wereldtitel op de 500 meter. De schaatser uit Zwolle reed in de tweede 500 meter met 34,66 seconden een nieuw baanrecord, maar kwam uiteindelijk een honderdste tekort voor het goud. De wereldtitel ging naar olympisch kampioen Tae-Bum Mo uit Zuid-Korea, die tot 34,84 kwam. Pekka Koskela pakte het brons.

“Ik heb laten zien dat ik met de wereldtop mee kan”, reageerde Mulder tegenover de NOS. Hij snoepte uiteindelijk elf honderdste van het oude baanrecord van Kyou-Hyuk Lee af. Zijn broer Ronald Mulder eindigde met 34,85 als derde op de slotafstand en klom daarmee naar de zesde plaats in het klassement.

Ook de derde Nederlander, Jan Smeekens, reed onder de 35 seconden. Hij noteerde 34,99. Over twee afstanden was hij goed voor de veertiende stek.