Obama bespreekt in Seoul nucleaire plannen van Iran en Noord-Korea

Obama eerder vandaag bij de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Foto AFP / Saul Loeb

Er is nog tijd om de internationale onrust om het nucleaire programma van Iran op diplomatieke wijze op te lossen, maar het moet wel snel gebeuren. Dat zei Obama vandaag in Seoul, waar hij ook reageerde op de recente provocatie van Noord-Korea.

Obama deed zijn uitspraken over Iran na een gesprek met de Turkse premier Erdogan. Ze spraken elkaar aan de vooravond van een top over nucleaire veiligheid in de Zuid-Koreaanse hoofdstad.

In november verscheen een rapport van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) waarin stond dat Iran verdacht wordt van het uitvoeren van experimenten met als doel het ontwikkelen van nucleaire wapens. Teheran ontkent dat het dat van plan is. Sindsdien loopt de spanning steeds hoger op: Iran kreeg sancties opgelegd en in een reactie boycot Iran de olie-export naar Groot-Brittannië en Frankrijk.

De VS maken zich al langere tijd sterk voor een diplomatieke oplossing, maar Israël wil preventief aanvallen. Obama benadrukte al eerder dat militair ingrijpen een optie is als al het andere geen resultaat oplevert.

Erdogan wil Iran nog deze maand bezoeken. Hij zei dat hij daar ook wil praten over de situatie in Syrië, een bondgenoot van Iran.

Obama bezoekt zone tussen Noord en Zuid: ‘provocatie heeft geen enkele zin’

De Amerikaanse president bracht eerder vandaag een bezoek aan de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Daar hield Obama een korte toespraak op een Amerikaanse legerbasis. Ook bezocht hij een wachtpost op nog geen honderd meter van de scheidslijn tussen Noord en Zuid. Later op de dag sprak hij zich uit over de plannen voor het lanceren van een raket: die zouden volgens Obama enkel tot gevolg hebben dat het land nog meer geïsoleerd raakt. “Dit slechte gedrag wordt niet beloond.”

Het bezoek van Obama was een onmiskenbaar staaltje machtsvertoon aan het adres van het communistische Noord-Korea en de nieuwe leider Kim Jong Un. Obama bracht het bezoek aan het grensgebied voordat hij in Seoul deelneemt aan de internationale top. De vraag hoe materiaal voor nucleaire wapens het beste uit handen van terroristen kan worden gehouden, staat daar centraal. Noord-Korea, dat beschikt over kernwapens, neemt geen deel aan de top.

De VS sloten op 29 februari een overeenkomst met Noord-Korea. In ruil voor het stopzetten van het Noord-Koreaanse kernprogramma zouden de VS Pyongyang voorzien van 240 ton voedsel. Anderhalve week geleden maakte Noord-Korea echter bekend een raket te lanceren om een kunstmaan in een baan om de aarde te brengen. De Verenigde Staten zien de lancering van de raket als de test van een langeafstandsraket en dreigen nu de voedselhulp stop te zetten.

Dat de bekendmaking van Noord-Korea geen loze woorden zijn, bleek vandaag. De raket is volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie overgebracht naar het lanceerplatform.