Militie stopt bewaking vliegveld Tripoli, regering kan taken niet overnemen

Voormalige rebel van de militie uit Zintan bewaakt een checkpoint in diezelfde stad. De machtige gewapende groep zorgde voor de bewaking van het vliegveld in Tripoli. Foto Reuters / Ismail Zetouny Voormalige rebel van de militie uit Zintan bewaakt een checkpoint in diezelfde stad. De machtige gewapende groep zorgde voor de bewaking van het vliegveld in Tripoli. Foto Reuters / Ismail Zetouny

De Libische militie die zeven maanden lang de luchthaven in Tripoli bewaakte heeft zich teruggetrokken. De regering is echter niet in staat de bewaking van het vliegveld over te nemen.

Omdat het Libië nog altijd ontbreekt aan een reguliere politiemacht of een leger zijn milities sinds de val van het regime van Gaddafi grotendeels verantwoordelijk voor de veiligheid in het land. Een machtige militie uit de westelijke bergstad Zintan was verantwoordelijk voor de veiligheid op de luchthaven, meldt persbureau AP.

Militie geen zin meer in bewaken vliegveld door wantrouwen

Eerder deze maand sprak een delegatie uit Zintan met regeringsfunctionarissen die haar verzekerden dat de regering in Tripoli de militie op 17 maart zou aflossen. Toen die deadline werd gemist gaf de militie de regering tot vanavond de tijd de controle over het vliegveld over te nemen. De regering zei vandaag in een verklaring dat het beveiligers naar het vliegveld zou sturen. Niet veel later ging er een nieuwe verklaring uit waarin stond dat de operatie vertraging had opgelopen. Verdere details werden niet gegeven.

Volgens een woordvoerder van de militie zijn de voormalige rebellen de protesten tegen hun aanwezigheid meer dan zat. De inwoners van Tripoli betichten de militie ervan de verantwoordelijkheid voor de veiligheid op de luchthaven niet te willen overdragen aan de regering. “De aanblik van gewapende mannen rond het vliegveld heeft voor spanningen gezorgd, dus we wilden dat de regering het vliegveld overnam”, zei de woordvoerder.

Milities zorgen voor spanningen in Libië

Een aantal milities zou hebben voorgesteld dat de regering trainingen voor de militieleden organiseert, zoals voor de beveiliging van vliegvelden. Na de trainingen zouden de gewapende groepen dan hun werk kunnen hervatten, maar dan als ambtenaren. Volgens de woordvoerder heeft de regering niet op dit voorstel gereageerd.

De macht die milities in Libië genieten zorgt regelmatig voor het oplaaien van geweld. Er vinden nog dagelijks vergeldingsacties plaats tegen leden van het voormalige regime. De Verenigde Naties schatten dat zesduizend mensen vastzitten in gevangenissen van de revolutionaire brigades, waar wordt gemarteld en gemoord.

Vorige week vocht de militie van Zintan met gewapende burgers in een wijk waar veel oud Gaddafi-aanhangers wonen. Ook vandaag bestormden gewapende mannen het luxueuze Rixos-hotel binnen nadat er een geschil was ontstaan over een openstaande rekening. Niemand raakte gewond, meldt persbureau Reuters. Toch benadrukken de acties van de milities de verdeeldheid in Libië.

Door de aanhoudende chaos in Libië verlengde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties 12 maart de politieke missie in het landmet een jaar. Het mandaat van de missie behelst het uitdragen van democratie, het herstellen van de openbare veiligheid en het opruimen van de grote hoeveelheid wapens in het land.

    • Hans Klis