Hij is begonnen: de tienduizendste aflevering van Langs de Lijn

Tom van 't Hek en Toine van Peperstraten aan het werk voor Langs de Lijn. Screenshot NOS

Voor veel mensen is het hét geluid van de zondagmiddag: het heen en weer schakelen tussen de velden, waar de radiocommentatoren van Langs de Lijn verslag doen. Als het moet, worden liedjes onderbroken om ‘een doelpunt te halen’. Om 12.00 uur vandaag begon de tienduizendste aflevering.

De tienduizendste is het in werkelijkheid niet, geeft de NOS toe; slechte boekhouding heeft ervoor gezorgd dat er veel afleveringen niet bewaard zijn gebleven. De mijlpaal is dus eigenlijk al een keer bereikt, maar niemand weet wanneer precies. Dus vieren ze vandaag de tienduizendste waarvan het bestaan gedocumenteerd is.

Hoe dan ook: voor de gelegenheid duurt het NOS-programma vandaag van 12:00 tot 19:00 en komt het vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Uiteraard doen presentatoren Tom van ‘t Hek en Toine van Peperstraten weer dienst als ceremoniemeesters die de commentatoren in de stadions aan- en afkondigen.

Maar er zijn ook terugblikken op de rijke historie van het radioprogramma dat op 1 januari 1967 voor het eerst te horen was. De kans is groot dat ook de waanzinnige ontkoping van het Eredivisieseizoen 2006/2007 langskomt. Op die zonnige zondagmiddag volgden de plottwists elkaar in rap tempo op en Langs de Lijn deed verslag. De radio was als vanouds hét medium om de vaderlandse competitie te volgen.

Ook leuk: een kijkje in de studio tijdens de kampioenswedstrijd van vorig jaar, toen Ajax en FC Twente in Amsterdam onderling uitmaakten wie er kampioen werd. Van ‘t Hek en Peperstraten aan het werk:

De legendarisch geworden stemmen van Theo Koomen, Willem Ruis en Koos Postema komen vandaag weer langs, onder meer via onderstaand fragment, een van de oudste die bewaard is gebleven: Koomen interviewt Ajax-voorzitter Jaap van Praag bij de deur van de kleedkamer na het binnenhalen van de landstitel op 30 april 1967.

De karakteristieke tune, een nummer van Quincy Jones uit 1973, werd vanmiddag live gezongen worden door een a capella-groep.

Luister naar ‘Chump Change’ van Quincy Jones op Spotify

Overigens is de man die destijds op die gedenkwaardige zondagmiddag in april 2007 met zijn doelpunt PSV kampioen maakte, vanmiddag de coach van diezelfde club. Philip Cocu. En daarmee zijn we aangekomen bij het belangrijkste onderdeel van de tienduizendste Langs de Lijn: Ajax - PSV, cruciaal voor het gevecht om de landstitel 2011/2012. Om half vijf wordt er afgetrapt. Andy Houtkamp en Bas Ticheler zijn erbij in de Arena. Andy, kom er maar in.

De uitzending is live te bekijken via deze webcam.